De coronacrisis heeft grote impact op de mobiliteit van uw werknemers. Stap voor stap zal alles weer wat normaler worden, maar daarbij is één ding wel duidelijk: de wijze waarop wij ons vóór de crisis verplaatsten, zal niet snel terugkomen.
Hoe speelt u als werkgever daar binnenkort op in? Voorlopig werken we vaker thuis. Maar als we naar kantoor komen, kiezen we dan vaker de fiets of misschien de auto? Of reizen we juist minder?
Het is een hele uitdaging om de 1,5 meter afstand te organiseren, drukte te mijden en dit ‘nieuwe normaal’ voorlopig ook als normaal te ervaren. Vervoersbedrijven hebben de nodige maatregelen getroffen en de regering pleit ervoor dat werknemers de spits mijden, maar dat vraagt ook iets van u als werkgever.
Veel factoren van invloed op uw mobiliteitsbeleid
Op dit moment werkt 40% van alle werknemers volledig vanuit huis. Meer dan een kwart van deze groep verwacht ook na de crisis vaker thuis te werken. Hiernaast is bij velen het rondje wandelen of fietsen in de dagelijkse bezigheden geïntegreerd, dit beslaat nu zo’n 25% van alle bewegingen. Het goede nieuws is dat 20% van de ondervraagden verwacht ook na de coronacrisis meer te gaan lopen en fietsen (bron: KIM 2020).
Het aantal autoritten is met 50% verminderd, het aantal OV-reizigers zelfs met 90%. Er wordt minder gereisd en individueel vervoer wordt momenteel als aantrekkelijker beschouwd dan gebruik van openbaar vervoer. Als het OV straks weer op volle sterkte draait, zal alsnog de reiscapaciteit sterk verminderd zijn. De verwachting is dat slechts 40% van de beschikbare capaciteit gebruikt kan worden. Daarnaast heeft de regering gesteld dat het verplicht wordt om mondkapjes in het OV te dragen, wat effect kan hebben op de aantrekkelijkheid van het OV-gebruik.
Al deze feiten zijn sterk van invloed op de manier waarop de mobiliteit bij uw bedrijf momenteel geregeld is. Hoe kan u het beste omgaan met deze veranderingen?
Pas uw mobiliteit aan op het ‘nieuwe normaal’
De 1,5 meter- economie, de adviezen van de overheid en de maatregelen van het OV zijn factoren waar u geen invloed op heeft, maar de manier waarop u uw mobiliteit georganiseerd heeft wel. Hoe past uw bedrijf zich aan op het ‘nieuwe normaal’? Reisbalans heeft wat tips voor u op een rijtje gezet.
1. Verlaag de vaste kosten van mobiliteit
Het komende jaar blijven we meer thuiswerken en zal het woon-werk verkeer dus afnemen. Een manier om hiermee om te gaan, is door de vaste kostenpost om te zetten in een variabele versie. Kies voor minder abonnementen en kilometervergoedingen, maar ga voor een model waarbij er pas kosten optreden als er ook daadwerkelijk gereisd wordt.
Voorbeeld: vervang uw vaste OV-abonnementen voor een flexibele mobiliteitskaart die per rit afrekent. Meer informatie hierover leest u hier.
2. Bied andere reismogelijkheden
Uw werknemers zullen door de nieuwe maatregelen anders willen of moeten reizen. U kan hen hierbij ondersteunen door flexibel te zijn in de vervoersmogelijkheden en na te denken over andere manieren van vergoeden.
- Lopen en fietsen wint terrein
De beschikbare capaciteit in het OV zal schaars zijn en lopen, de e-bike en gewone fiets winnen juist aan populariteit. De e-bike is zeker voor reizen tot 15 kilometer een goed alternatief en ook fiscaal aantrekkelijk te faciliteren. Meer informatie over de regelingen leest u hier.
Als uw werknemers hebt die niet ver van kantoor wonen, is een fiets-probeeractie een goed initiatief om het anders reizen te laten ervaren. Heeft u geen inzicht in de woon-werk afstanden? Laat ons dan een Mobiliteit Quickscan voor u uitvoeren.
- De auto als (tijdelijke) optie
Gezien de geringe bestemmingskans, zal de auto een populaire keuze zijn. Kunnen uw medewerkers (tijdelijk) met de auto naar kantoor komen? Is er een parkeerplek beschikbaar, wat betekent dit voor bereikbaarheid en het milieu? Welke mogelijkheid is er om de kilometers te declareren en tegen welk tarief? Het is goed om hierover na te denken en om andere mogelijkheden te bieden. Misschien kunnen uw medewerkers buiten de stad parkeren en het laatste stuk met de fiets of een shuttelbusje afleggen. Anders is wellicht op verschillende dagdelen of dagen werken de oplossing voor uw bedrijf.
- Keuzevrijheid in mobiliteit voor medewerkers
Daar waar zakelijke kilometers worden afgelegd, is flexibiliteit en veiligheid belangrijk. Afhankelijk van tijdstip, bestemming, schaarste, drukte en uit te voeren werkzaamheden kunt u werknemers per keer de mobiliteitsvorm laten kiezen die het beste past. Dit kunt u aanbieden door bijvoorbeeld gebruik te maken van mobiliteitskaarten, (deel)auto’s en (deel)fietsen, waarbij u de mobiliteit op uw locatie faciliteert. Ook is het interessant om kostenbesparing in te zetten om meer keuzevrijheid te bieden door bijvoorbeeld de fiets of lopen te vergoeden.
Mobiliteit is maatwerk
Elke organisatie is uniek, dat vraagt om flexibele mobiliteitsoplossingen op maat. Misschien wilt u tijdelijk ander reisgedrag toestaan, maar ook weer aanpassen als de marktontwikkelingen wijzigen. Er zijn namelijk geen garanties dat de versoepelde maatregelen weer wijzigen, positief of negatief. Daarom is het belangrijk om flexibel te zijn in uw mobiliteit, zodat u uw medewerkers kan ondersteunen waar nodig is.
Met Reisbalans kiest u voor flexibiliteit, toegang tot alle vormen van vervoer én de administratie hiervan. Als mobiliteitspartner denken wij graag met u mee: we analyseren reisgedrag en –kosten, adviseren waar dit (tijdelijk) anders kan en helpen u de wijzigingen te implementeren in de organisatie. En wilt u na verloop van tijd aanpassen? Ook dan zijn wij uw partner en wijzigen wij uw mobiliteitsbeleid in ons systeem, zo blijft het aansluiten op uw wens en die van uw medewerkers.
Bent u (geheel vrijblijvend) op zoek naar tips om uw mobiliteit aan de huidige maatschappij aan te passen, wilt u samen de mogelijkheden verkennen of wilt u gewoon meer weten? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Dit artikel is de eerste in een reeks, waarin wij u laten zien op welke wijze u mobiliteit (tijdelijk) anders en flexibel kunt organiseren.
Lees ook: De fiets, vervoermiddel nummer één
Lees ook: Dé tip om reiskosten te besparen