Voldoe aan de registratieplicht met Reisbalans

Reisbalans kan alle reisbewegingen met allerlei vormen van vervoer registreren. Denk aan de het OV of de (deel)auto, maar ook aan de fiets, scooter of wanneer medewerkers thuis werken. Hierbij wordt niet alleen geregistreerd welk reisdoel de rit heeft (zakelijk of woon-werk), maar ook welk vervoermiddel is gebruikt, welke afstand is afgelegd én wat de CO2-uitstoot per rit is.

Al deze informatie wordt volgens de AVG-regels verzameld en vervolgens in één duidelijk overzicht gezet. Dit overzicht wordt dan aangeleverd zodat je dit meteen op de juiste manier kunt indienen bij het e-loket van het Rijk.

Zo ben je direct klaar voor de verplichte CO2-registratie voor werkgevers! 

Reisbalans helpt je met de verplichte registratie

Reisbalans zorgt ervoor dat alle reistransacties van jouw medewerkers worden verzameld en verwerkt in één overzichtelijke mobiliteitsrapportage, zodat je voldoet aan de meest recente rapportageverplichtingen.

Bel ons Mail ons

Whitepaper-download - Hoe de verplichte registratie van personenmobiliteit weinig moeite kost

Whitepaper: hoe de verplichte registratie van personenmobiliteit weinig moeite kost.

Download onze whitepaper over de nieuwe Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit en kom alles te weten over de nieuwe wetgeving, wat jij als werkgever straks moet doen en hoe Reisbalans je hiermee kan helpen.

Laat je e-mailadres achter om de whitepaper te downloaden.

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wil jij als werkgever weten of jij al klaar bent voor de registratieplicht? Download nu de checklist om er snel achter te komen.

Download de checklist

Het kan best een ingewikkeld vraagstuk zijn

Als werkgever mag je zelf bepalen hoe je de CO2-registratie voor je bedrijf aanpakt. Maar het kan een flink administratief vraagstuk zijn als je alle afgelegde kilometers van alle medewerkers geregistreerd wilt hebben.

Bij Reisbalans kunnen kilometers automatisch worden geregistreerd. Hierbij wordt de CO2-uitstoot per vervoermiddel berekend en blijft de privacy van je medewerkers gewaarborgd.

Waar moet je op letten bij declaraties van zakelijke mobiliteit voor CO2-registratie?

Deze declaraties van reiskosten van medewerkers kunnen betrekking hebben op diverse vervoermiddelen, waaronder auto’s, motorfietsen, bromfietsen/scooters, fietsen, lopen en zelfs het openbaar vervoer. Om aan de rapportageverplichtingen te voldoen, is het essentieel om over de juiste gegevens te beschikken. Deze gegevens moeten gedetailleerd genoeg zijn en in elk geval de volgende gegevens bevatten: aantal gereden kilometers per vervoermiddel en brandstoftype. Hierdoor kun je een overzicht genereren van het totale aantal zakelijke kilometers en de bijbehorende CO2-uitstoot.

Je declaratiesysteem moet de benodigde gegevens kunnen verzamelen, vastleggen en opslaan, zodat je ze kan gebruiken voor de jaarlijkse rapportageverplichting. Bij Reisbalans bieden wij een geïntegreerd mobiliteitsplatform dat je in staat stelt zakelijke mobiliteit goed te registreren.

Automatische registratie

Alle ritten van medewerkers die reizen met de mobiliteitskaart worden automatisch geregistreerd bij Reisbalans. De app van Reisbalans is daarnaast ook voorzien van een (optionele) GPS-functionaliteit, die kilometers automatisch registreert. Van elke rit wordt ook automatisch de CO2-uitstoot berekend.

Eén overzicht

Reisbalans zorgt ervoor dat de ritten overzichtelijk verwerkt worden, in een format dat naadloos aan HR- en salarispakketten gekoppeld kan worden. Hierdoor zie je in één oogopslag wat de CO2-uitstoot per maand is en hoeveel kilometers er zijn afgelegd. Deze gegevens helpen je ook met duurzaamheidsrapportages voor de CSRD.

AVG-proof

Reisbalans neemt de privacy van medewerkers zeer serieus en volgt de AVG-wetgeving in alle processen. Ook voldoen wij aan alle eisen van ISO27001, ISO9001 en ISAE3401.

Ja, ik wil hulp bij mijn CO2-registratie!

Vul het formulier hieronder in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hoe kan ik de CO2-uitstoot van mijn bedrijf berekenen?

Bedrijven hechten steeds meer waarde aan het inperken van de CO2-uitstoot van hun medewerkers. De app en portal zijn de ultieme hulpmiddelen voor bedrijven om een nauwkeurig beeld te krijgen van de CO2-uitstoot van hun mobiliteit. Elke medewerker kan binnen de app zijn reisbewegingen bijhouden. Hierbij geven ze het traject aan plus het vervoersmiddel dat gebruikt is. Aan de hand van het vervoermiddel kan de app berekenen hoeveel de uitstoot is. Dit geeft de werkgever een goed inzicht in de CO2-uitstoot van de medewerkers.

 

Waarom moet mijn bedrijf de CO2-uitstoot verminderen?

Vanaf 1 juli 2024 is de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit ingegaan. Volgens deze wet zijn bedrijven met meer dan 100 medewerkers verplicht om alle woon-werk en zakelijke reizen te registreren. Vóór 1 juli 2025 moeten bedrijven deze gegevens ook daadwerkelijk rapporteren bij het loket van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In eerste instantie wordt gekeken of dit een positief bijdrage levert aan het beperken van de uitstoot. Mocht het geen effect hebben, dan zal er op termijn een regel komen die bedrijven verplicht te uitstoot te verminderen. Daarom is het belangrijk voor bedrijven om nu al via de Reisbalans app een goed inzicht te krijgen in de CO2-uitstoot van hun medewerkers. Met de Reisbalans app krijg je hier inzicht in en kun je werken aan de verduurzaming van de werkgebonden personenmobiliteit binnen jouw organisatie.

 

Wat is CO2-reductie?

CO2-reductie voor bedrijven gaat om het verminderen van de uitstoot van CO2 door medewerkers. Hierbij gaat het voornamelijk om het woon-werk en zakelijk verkeer van alle medewerkers binnen een bedrijf. Binnen de app van Reisbalans kunnen medewerkers hun woon-werk en zakelijk verkeer bijhouden waardoor er een goed inzicht komt in de huidige uitstoot van een bedrijf. Zodra er inzicht is in de totale uitstoot, kan Reisbalans helpen de uitstoot te verminderen door duurzame en flexibele vervoersopties aan te bieden aan medewerkers. Denk dan bijvoorbeeld aan het reizen per trein of bus met de mobiliteitskaart van Reisbalans.

 

Hoe kan ik met mijn bedrijf CO2 compenseren?

Zodra er met behulp van de Reisbalans app een goed inzicht is in de CO2-uitstoot van een bedrijf, is het tijd om te kijken welke mogelijkheden er zijn om deze uitstoot te compenseren. Als we kijken naar het compenseren van CO2-uitstoot bij mobiliteit zijn er meerdere opties mogelijk. In dit artikel staat meer informatie: 7 tips om de CO2 uitstoot van zakelijk verkeer te verminderen.

 

Hoe zit het met de gegevensverzameling werkgebonden personenmobiliteit?

Er zijn drie belangrijke gegevens die je als werkgever moet verzamelen voor de registratieplicht werkgebonden personenmobiliteit: het aantal kilometers, het type vervoermiddel en het brandstoftype. Dit alles verzamel je per medewerker. Deze gegevens lever je in bij het e-loket van de overheid, waar de CO2-uitstoot per organisatie wordt berekend.

Deze klanten registreren al CO2-uitstoot met Reisbalans

Wat houdt de nieuwe wet rondom registratieplicht in?

Vanaf 1 juli 2024 gaat een nieuwe wetgeving in: de Normerende Regeling Werkgebonden Personenmobiliteit. De ingangsdatum zou op 1 januari zijn, maar is weer met een half jaar uitgesteld. De wet houdt in dat bedrijven met meer dan honderd medewerkers vanaf dat moment alle gereden kilometers moeten registreren van het zakelijk-  en woon-werkverkeer van hun medewerkers. Deze geregistreerde kilometers levert de werkgever jaarlijks vóór 1 juli in bij het e-loket van het Rijk over het afgelopen kalenderjaar. De eerste keer dat werkgevers dit moeten doen, is vóór 1 juli 2025 over de tweede helft van 2024. Daarom is het belangrijk dat werkgevers in ieder geval vanaf 1 juli 2024 al de kilometers van hun medewerkers zorgvuldig gaan registreren. Als werkgevers de registratie al eerder op orde hebben, kunnen ze ook de eerdere ingangsdatum van 1 januari 2024 aanhouden.

 

Hoe verminder je eenvoudig CO2-uitstoot bij werkgebonden personenmobiliteit?

Het verminderen van CO2-uitstoot is van groot belang bij een duurzame bedrijfsvoering en het verminderen van de impact van organisaties op het milieu. De CO2-uitstoot bij werkgebonden personenmobiliteit kan afkomstig zijn uit verschillende bronnen, zoals uit ritten met de auto of met de trein. Elk vervoermiddel stoot in meer of mindere mate CO2 uit.

Om de CO2-uitstoot van werkgebonden personenmobiliteit te verminderen, kunnen bedrijven ook investeren in groenere alternatieven, zoals het gebruik van elektrische voertuigen of het implementeren van mobiliteitsbeleid dat duurzaam reizen aanmoedigt. Door bewustzijn te creëren en werknemers te betrekken, kunnen bedrijven een positieve impact hebben op het milieu en tegelijkertijd bijdragen aan hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Wat zijn de voordelen van een samenwerking met een Mobiliteitsdienstverlener?

Mobiliteitsdienstverleners zoals Reisbalans kunnen je helpen met het faciliteren van mobiliteitsoplossingen voor werkgevers. Het doel van onze dienstverlening is om werkgevers te ondersteunen bij het efficiënt beheren van de mobiliteit van hun medewerkers en tegelijkertijd duurzaamheid te bevorderen.

Er zitten veel voordelen aan een samenwerking met mobiliteitsdienstverlener Reisbalans voor de registratie van je werkgebonden personenmobiliteit. De belangrijkste is dat bij Reisbalans alle gevraagde informatie, zoals type vervoermiddel, aantal afgelegde kilometers en brandstoftype automatisch worden bijgehouden. Daarnaast biedt Reisbalans de mogelijkheid om een volledig geïntegreerd mobiliteitsplatform aan te bieden aan je medewerkers, waardoor zijn flexibiliteit en vrijheid krijgen in het kiezen van hun vervoermiddelen voor zakelijke mobiliteit en woon-werkverkeer, en tegelijkertijd de gemaakte ritten eenvoudig kunnen registreren en declareren.

Wat moet er worden geregistreerd?

Vanaf 1 juli 2024 moeten bedrijven volgens de Rapportageverplichting Werkgebonden Personenmobiliteit al het woon-werkverkeer en zakelijke verkeer registreren. Dit wordt vaak ‘de CO2-registratieplicht’ genoemd. Echter, officieel gezien wordt er geen CO2 geregistreerd, maar moeten bedrijven aangeven hoeveel kilometers er gereisd worden, met welk type voertuig en welke brandstof hiervoor wordt gebruikt. Aan de hand hiervan maakt de overheid een berekening van de CO2-uitstoot. De verplichte CO2-registratie is dus het registreren van alle bewegingen die gemaakt worden voor het bedrijf om een beeld te krijgen van de CO2-uitstoot die dit met zich meebrengt.

Misschien vind je dit ook interessant:

Stappenplan voor het regelen van zakelijke mobiliteit

Lees verder

Hoe de CSRD voor jouw MKB relevant is én kansen biedt

Lees verder

Hoe werkgevers het file- en parkeerprobleem kunnen helpen oplossen

Lees verder

Duurzame mobiliteit: uitdagingen en oplossingen voor drie sectoren

Lees verder
Vrouw bij een bushalte

Alles wat je moet weten over OVpay voor zakelijk gebruik

Lees verder