Wat houdt de CSRD in?

Heeft jouw organisatie meer dan 250 medewerkers, een hogere omzet dan €50 miljoen per jaar en een balanstotaal van meer dan €25 miljoen? Of voldoet jouw organisatie twee van deze drie criteria? Dan moet je voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), de nieuwe Europese wetgeving die sinds 1 januari 2024 geldt.

Deze standaard in de manier van rapporteren moet zorgen voor meer transparantie en consistentie in de duurzaamheidsrapportages die bedrijven publiceren. De wetgeving wordt de komende jaren gefaseerd ingevoerd, waar in iedere fase een nieuwe groep bedrijven verplicht wordt aan de wetgeving te voldoen.

Dit moet je rapporteren

Om aan de wetgeving te voldoen moet je volgens de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) een duurzaamheidsrapport in je jaarverslag opnemen. Het gaat om twaalf standaarden, verdeeld over de drie ESG-aspecten; Environmental, Social en Governance. In het jaarverslag moet worden opgenomen wat de impact van de organisatie is op onderwerpen als klimaatverandering, vervuiling, circulair materiaalgebruik, mensenrechten en de manier van bestuur. Bedrijven moeten op alle punten rapporteren over hun impact, hun strategieën om hiermee om te gaan en de resultaten van hun inspanningen.

Een meer volledige uitleg over de CSRD vind je op de website van de Sociaal Economische Raad (SER).

Lees hier meer

Mobiliteit registreren voor de CSRD

Eén van de punten binnen het milieuaspect waarover gerapporteerd moet worden, is de uitstoot van CO2 (ESRS E1). Omdat bij veel bedrijven de mobiliteit van medewerkers voor een groot deel van de uitstoot zorgt, hebben zij inzicht nodig in de reisbewegingen van medewerkers om hierover te rapporteren en te voldoen aan de CSRD.

Lees meer over ritregistraties met Reisbalans

Verzamel inzichten en rapporteer met Reisbalans

Met Reisbalans registreer je gemakkelijk alle zakelijke ritten van jouw medewerkers. De uitstoot hiervan wordt in Reisbalans automatisch berekend en voor jou inzichtelijk gemaakt in rapportages. De rapportage die je van ons ontvangt om te voldoen aan de CO2-rapportageplicht, geeft jou een compleet inzicht in de uitstoot die jouw organisatie veroorzaakt door mobiliteit. Met deze informatie heb je de nodige input om binnen het milieuaspect het onderwerp mobiliteit mee te nemen en te rapporteren voor de CSRD.

Lees alles over de CO2-registratieplicht

Interesse in automatische ritregistratie en rapportages voor jouw organisatie?

Vul het formulier hieronder in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.