In deze blog laten wij een aantal manieren zien waarop werkgevers hun medewerkers kunnen aanmoedigen om vaker de fiets te gebruiken voor woon-werkverkeer. Een duurzame keuze die niet alleen bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot, maar ook het welzijn en de vitaliteit van medewerkers bevordert.

Bied een hogere vergoeding voor fietskilometers

Een sterke stimulans voor medewerkers om de fiets te pakken is het verhogen van de kilometervergoeding voor fietskilometers. Door een aantrekkelijke vergoeding aan te bieden ten opzichte van de auto, stimuleer je medewerkers om te kiezen voor een meer milieuvriendelijk alternatief.

Leasefietsen

Bied medewerkers de mogelijkheid om een fiets te leasen. Dit maakt hoogwaardige fietsen toegankelijk voor iedereen en verlaagt de financiële drempel om de auto te laten staan. Zo investeert de werkgever niet alleen in duurzaamheid, maar ook in de gezondheid van de medewerkers.

Deelfietsen op kantoor

Faciliteer eigen deelfietsen op kantoor. Dit zorgt ervoor dat medewerkers die af en toe willen fietsen, maar niet dagelijks hun eigen fiets meenemen, toch de mogelijkheid hebben om de voordelen van fietsen te ervaren. Deze kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden voor zakelijke ritten vanaf kantoor.

Toegang tot OV-fietsen

Biedt je medewerkers toegang tot OV-fietsen. Zo kunnen medewerkers vanaf het station ook makkelijker op hun werk komen. Dat kan sommige medewerkers ook stimuleren om met het OV te komen in plaats van de auto als zij niet binnen fietsafstand wonen.

Faciliteiten voor Fietsers

Maak het fietsen aantrekkelijker door handige faciliteiten te bieden:

  • Overdekte fietsenstalling met oplaadpunten: Biedt een veilige en droge plek waar mensen hun fiets kunnen stallen. Je beschermt ze tegen weer en wind en voorziet oplaadpunten voor de e-bikes.
  • Kleedkamers en douches: Maak het voor medewerkers mogelijk om opgefrist op het werk te verschijnen na een lange fietstocht naar kantoor.
  • Deelauto’s voor zakelijk verkeer: Sommige medewerkers hebben overdag een auto nodig om bijvoorbeeld naar klanten te gaan. Biedt op kantoor deelauto’s aan, zodat medewerkers alsnog met de fiets naar kantoor kunnen komen, ook als zij overdag op pad moeten.

Stimuleer met beloningen

Een effectieve aanpak om duurzamer reisgedrag te stimuleren, is het gebruik van ‘incentives’, of beloningen. Dit kunnen financiële prikkels zijn, zoals een hogere vergoeding, maar ook andere beloningen die medewerkers aanmoedigen om bijvoorbeeld de auto vaker te laten staan. Denk aan een variabele reiskostenvergoeding waarbij een hogere kilometervergoeding wordt geboden voor fietskilometers in dan voor autokilometers. Ook kun je een programma starten waarmee punten gespaard kunnen worden op basis van reisgedrag, die medewerkers kunnen inwisselen voor extra vakantiedagen of andere beloningen.

Stimuleer het fietsgebruik onder jouw medewerkers met Reisbalans

Wil jij fietsgebruik stimuleren binnen jouw organisatie? Reisbalans kan je hiermee helpen. Neem contact met ons op!

Misschien vind je dit ook interessant:

Stappenplan voor het regelen van zakelijke mobiliteit

Lees verder

Hoe de CSRD voor jouw MKB relevant is én kansen biedt

Lees verder

Hoe werkgevers het file- en parkeerprobleem kunnen helpen oplossen

Lees verder

Duurzame mobiliteit: uitdagingen en oplossingen voor drie sectoren

Lees verder
Vrouw bij een bushalte

Alles wat je moet weten over OVpay voor zakelijk gebruik

Lees verder