De reiskostenvergoeding in 2024

De reiskostenvergoeding keer je als werkgever uit aan je medewerkers voor hun woon-werk of zakelijke reizen. Voorheen was het vrij gebruikelijk om een vaste reiskostenvergoeding uit te keren. Een vaste reiskostenvergoeding houdt in dat medewerkers een vast bedrag per maand ontvangen om de reiskosten te vergoeden. In 2024 mag je als werkgever tot €0,23 onbelast vergoeden per kilometer. In 2023 is dit nog €0,21 per kilometer. Als je een hoger bedrag vergoedt dan dit, telt de rest als loon en wordt daarover belasting betaald.

Is de vaste reiskostenvergoeding nog van deze tijd?

De vaste reiskostenvergoeding kan in sommige gevallen nog steeds gebruikt worden, bijvoorbeeld bij beroepen waarin altijd op locatie gewerkt wordt. Als werkgever mag je een vast bedrag per maand vergoeden wanneer de medewerker minimaal 128 dag per jaar op locatie werkt.

Nu er in veel andere beroepen steeds meer hybride gewerkt wordt is de vaste reiskostenvergoeding niet altijd meer vanzelfsprekend. Omdat veel medewerkers niet elke dag op kantoor zijn past een flexibel alternatief vaak beter. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mobiliteitsbudget. Het voordeel van een mobiliteitsbudget is dat je hiermee de daadwerkelijk gemaakte reiskosten vergoedt. Zo krijgt een medewerker bijvoorbeeld meer vergoed wanneer hij of zij vaker naar kantoor reist. Het mobiliteitsbudget geeft ook de mogelijkheid om medewerkers te stimuleren duurzamer te reizen. Zo kun je ervoor kiezen om kilometers met de fiets of het OV hoger te vergoeden dan gereden kilometers met de auto.

De reiskostenvergoeding en het openbaar vervoer

Ook als je met het openbaar vervoer reist mag een werkgever de reis vergoeden. Als werkgever mag je in 2023 ook voor OV-gebruik €0,21 per kilometer onbelast vergoeden, of €0,23 in 2024. Je kunt er ook voor kiezen om in plaats van een kilometervergoeding de daadwerkelijk gemaakte kosten onbelast te vergoeden.

Reisbalans maakt het vergoeden van reiskosten gemakkelijker

In onze online portal of in de Reisbalans app kunnen medewerkers gemakkelijk hun gemaakte reizen bijhouden en thuiswerkdagen registreren. Door de koppeling met de administratieve systemen van jouw organisatie kunnen de reiskosten automatisch worden verrekend en uitbetaald.

Meer weten over de reiskostenvergoeding?

Vul het formulier hieronder in en wij nemen zo snel mogelijk contact op.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.