Vraag zoeken

Of zoek per categorie

Deelauto
Parkeren
Trein
Reisplanner
Deelscooter
Deelfiets
Privegebruik Reisbalans
Tanken en laden
Rittenregistratie
Reisbalans omgeving
Mobiliteitskaart
Taxi
Huurauto
Reisbalans deelvervoer app
NS P+R
MyWheels
E-tickets
In de buurt
Reisplanner
Check
Donkey Republic
Privegebruik algemeen
Yellowbrick
OV-fiets
Greenwheels
Tanken & elektrisch laden
Deelfiets werkgever
Deelauto werkgever
Rittenregistratie Algemeen
Reisbalans app
Reisbalans account
Reisbalans portal
Trein algemeen
Mobiliteitskaart
Parkeren algemeen
Taxi algemeen
Huurauto
 • Wat moet ik doen bij schade aan de deelauto?

  Wanneer je schade hebt gereden, moet je het Europese schadeformulier invullen. Dit formulier vind je in de auto. Zorg dat alle gegevens op de voorpagina van het schadeformulier compleet en naar waarheid zijn ingevuld en plaats daarna je handtekening onderaan het formulier. Vul het formulier altijd ter plaatse in en maak duidelijke foto’s van de situatie en de (eventuele) schade aan de andere auto. Mail de foto’s van de schade naar de aanbieder van de deelauto. Neem direct na het rijden van de schade ook contact op met jouw werkgever.

 • Wat als ik niet op tijd terug ben en mijn reservering afloopt?

  Dan veroorzaak je een probleem voor een eventuele volgende gebruiker. Verleng je reservering in de Reisbalans deelvervoer app voor de tijd die je nog verwacht nodig te hebben. Is de auto niet beschikbaar op dat moment? Dan heeft iemand anders het vervoermiddel al gereserveerd. Neem direct contact op met de aanbieder van de deelauto, zodat zij de gebruiker na je kunnen helpen. Reserveer dus altijd voldoende tijd en zorg dat je voor de eindtijd de reservering kunt beëindigen.

 • Hoe sluit ik de reservering?

  Wanneer je op je bestemming bent aangekomen moet je de reservering én het vervoermiddel afsluiten. Stap uit de auto of van de fiets, ga in de app naar je huidige reservering en klik op ‘sleutel’. Check altijd goed of het vervoermiddel daadwerkelijk op slot is, voordat je deze achterlaat en de reservering beëindigt.

 • Hoe kan ik de deelauto of het fietsslot openen?

  Druk in de Reisbalans deelvervoer app in het dashboard op ‘Reserveringen’ en kies de huidige reservering. Druk in de reservering op ‘Sleutel’. Vervolgens kun je het vervoermiddel via Bluetooth openen met de app. Let op: zorg ervoor dat bluetooth en gps op jouw mobiele telefoon zijn ingeschakeld.

 • Hoe kan ik een reservering annuleren?

  Ga naar ‘Reserveringen’, kies ‘Huidige’ en kies de reservering die je wilt annuleren. Klik op ‘Reservering annuleren’.

 • Hoe maak ik een reservering?

  Druk in het dashboard op ‘Nieuwe reservering’. Kies vervolgens het vervoermiddel en locatie, voer de gewenste startdatum en tijd in en klik op ‘Reservering opslaan’. Vervolgens komt de reservering open te staan in het dashboard. Vanuit daar kun je de reservering starten en het vervoermiddel openen.

 • Welke machtigingen heb ik nodig voor de Reisbalans deelvervoer app?

  Om alle functies in de app te kunnen gebruiken moeten de volgende machtigingen in je mobiele telefoon afgegeven zijn:

  • Bluetooth
  • Mobiele verbinding
  • GPS locatie
 • Hoe log ik in bij de Reisbalans deelvervoer app?

  Je kunt inloggen met dezelfde inloggegevens die je gebruikt voor de Reisbalans omgeving.

 • Wat kan ik met de Reisbalans deelvervoer app?

  De app geeft jou toegang tot de deelvervoermiddelen die jouw werkgever aanbiedt via Reisbalans. In de app kun je de auto’s of fietsen reserveren, de rit starten en vervolgens weer afsluiten. Daarnaast kun je ook parkeerplekken reserveren bij het kantoor, wanneer jouw werkgever dat aanbiedt.

 • Waar kan ik de Reisbalans deelvervoer app downloaden?

  De Reisbalans deelvervoer app is te vinden in de Apple Store en in de Google Play Store:

  App store (Apple): Deelvervoer Reisbalans App

  Google Play Store (Android): Deelvervoer Reisbalans App

 • Hoe kan ik de dienst NS P+R gebruiken met Reisbalans?

  Om P+R te gebruiken, moet je de dienst activeren in jouw Reisbalans omgeving. Login in de Reisbalans app of portal en ga naar ‘Kaarten & Diensten’. Hier kun je de dienst activeren. Er zijn geen kosten verbonden aan het activeren van NS P+R en je kunt hier na het activeren direct gebruik van maken.

 • Hoe parkeer ik op een P+R locatie met mijn Reisbalans mobiliteitskaart?

  Het parkeren op een betaald NS P+R parkeerterrein werkt als volgt:

  Inrijden op een P+R terrein

  • Rijd tot de slagboom. Je kenteken wordt gescand.
  • De slagboom gaat open en je kunt je auto parkeren.

  Uitrijden op een P+R terrein

  • Rijd tot de slagboom. Je kenteken wordt gescand en het bedrag verschijnt op het display.
  • Scan eerst je Reisbalans mobiliteitskaart om reizigerskorting toe te passen. De korting wordt automatisch berekend.
  • Scan je Reisbalans mobiliteitskaart vervolgens nog een keer om af te rekenen.
  • De slagboom gaat open en je kunt uitrijden.
 • Hoe kan ik reizigerskorting krijgen met NS P+R?

  Op betaalde P+R locaties kun je korting krijgen op de parkeerkosten als je met de trein reist. Als je op dezelfde dag als de parkeeractie ook met de trein reist, krijg je korting. De reizigerskorting wordt pas toegepast als het dagtarief is bereikt. Om de korting toe te passen moet je bij het uitrijden je Reisbalans mobiliteitskaart scannen.

  Houd rekening met het volgende:

  • De korting is niet van toepassing op internationale treinreizen.
  • De reizigerskorting is van toepassing indien het reguliere dagtarief is bereikt.
  • Als je niet bent uitgecheckt met het e-ticket of de Reisbalans mobiliteitskaart, kan er geen korting worden toegepast.
 • Wat kost NS P+R?

  Veel P+R locaties zijn gratis, maar op andere locaties betaal je om te parkeren. De prijzen verschillen per parkeerterrein. Op de betaalde parkeerterreinen kun je wel met korting parkeren als je op dezelfde dag met de trein reist. De hoogte van de korting is afhankelijk van de locatie, maar met de korting is het maximale dagtarief altijd €9,-.

 • Wat is NS P+R?

  P+R staat voor Parkeer en Reis, dit zijn parkeerterreinen dichtbij NS stations. Deze parkeerterreinen zijn goed te gebruiken als oplossing als je een deel van je reis met de trein wilt afleggen.

 • Hoe maak ik gebruik van de Intercity Direct?

  Als u van uw werkgever mag reizen in de Intercity Direct, moet u vóór vertrek toeslag laden op uw Reisbalans mobiliteitskaart. Dit doet u op het station bij de speciale Toeslagzuil, die geplaatst is bij het perron waar de IC-Direct vertrekt. Het is ook mogelijk om dit online als e-ticket, bij de NS-kaartautomaat of bij de servicebalie op het station te doen.

  Bij de toeslagzuil houd je de Reisbalans Mobiliteitskaart voor de lezer en de toeslag wordt automatisch geactiveerd. Op de eindbestemming hoef je niets te doen, je checkt op dezelfde manier uit als normaal. De toeslag geldt voor een enkele reis.

 • Hoe werkt garageparkeren met Yellowbrick?

  Parkeren in een garage doe je eenvoudig met de Yellowbrick app. Rij door de slagboom, neem het ticket en parkeer de auto. Open vervolgens de Yellowbrick app en start een parkeeractie door het zone-nummer of de parkeergarage te selecteren. Na de parkeeractie kun je door de kentekenherkenning direct naar buiten rijden. Ook met garageparkeren via Yellowbrick komen de parkeeracties in het overzicht in de Reisbalans omgeving te staan en worden deze verrekend. 

 • Hoe kan ik kosten via Greenwheels declareren?

  Als je tijdens de rit met Greenwheels kosten gemaakt hebt, zoals voor ruitenwisservloeistof, tanken of laden, kun je deze declareren. Op de website van Greenwheels kun je een declaratie indienen voor deze kosten via https://www.greenwheels.nl/declaratie. Geef hier aan dat het gaat om een rit via Reisbalans, vul de nodige gegevens in en voeg indien mogelijk het bonnetje toe. Als alles is ingevuld klik je op ‘Verstuur’. De declaratie wordt dan gecontroleerd door Greenwheels en vervolgens wordt het bedrag overgemaakt op het door jou ingevulde rekeningnummer.

 • Wat kan ik met ‘Uw resultaat’?

  In ‘Uw resultaat’ ziet u de verrekening voor een bepaalde periode. U ziet bijvoorbeeld uw bruto- en netto resultaat, maar ook hoe deze zijn opgebouwd. U kunt ook selecteren of u alleen bruto, netto of het verrekende resultaat wilt zien, en voor welke periode.

 • Wat kan ik met ‘Uw resultaat’?

  In ‘Uw resultaat’ ziet u de verrekening voor een bepaalde periode. U ziet bijvoorbeeld uw bruto- en netto resultaat, maar ook hoe deze zijn opgebouwd. U kunt ook selecteren of u alleen bruto, netto of het verrekende resultaat wilt zien, en voor welke periode.

 • Met welke klas kan ik reizen?

  Tijdens het boeken van een e-ticket voor een nationale reis kun je aangeven of je 1e klas of 2e klas wilt reizen. Bij een internationale reis kun je kiezen voor Standard (2e klas) of Comfort (1e klas). Het is niet mogelijk om de Premium tickets (1e klas met extra diensten) te boeken.

 • Waar moet ik op letten tijdens het reizen met een e-ticket?

  Er zijn een paar dingen met betrekking tot e-tickets die iets anders werken dan wanneer je met bijvoorbeeld een OV-chipkaart reist. Dit zijn de belangrijke zaken om rekening mee te houden tijdens het reizen met een e-ticket:

  • Een e-ticket is altijd een enkeltje. Om een retourreis te maken, moet je twee enkele tickets boeken.
  • E-tickets voor nationale reizen kun je niet wijzigen of annuleren. Bij internationale reizen geldt dat dit afhangt van de vervoerder. Lees verder bij de vraag ‘Hoe kan ik mijn e-ticket wijzigen of annuleren?
  • Je moet je gegevens invoeren zoals ze in je paspoort of op je identiteitskaart staan. Het e-ticket is persoonsgebonden. Tijdens de reis moet je het identiteitsbewijs op aanvraag kunnen laten zien.

   

 • Hoe vraag ik de dienst e-tickets aan in de Reisbalans omgeving?

  Om gebruik te kunnen maken van e-tickets moet je deze dienst aanvragen in de Reisbalans portal. Ga in de portal naar ‘Kaarten en diensten’. Als de dienst e-tickets voor jou beschikbaar gesteld is door je werkgever, staat deze dienst onder ‘Aan te vragen’. Klik op de dienst, vul eventueel een motivatie in en klik op ‘Aanvragen’.

 • Kan ik een OV-fiets reserveren?

  Nee, u kunt geen OV-fiets reserveren. Wel kunt u in de NS-app het aantal beschikbare OV-fietsen inzien op uw gewenste huurlocatie.

  Let op: Het getoonde beschikbaarheidscijfer kan op momenten afwijken van het werkelijke aantal beschikbare OV-fietsen. De informatie wordt iedere 15 minuten bijgewerkt en kan dus een paar minuten achterlopen.

 • Wat moet ik doen als ik pech krijg onderweg?

  Als u onderweg pech krijgt met de OV-fiets kunt u de fiets terugbrengen naar de stalling. De fiets wordt daar kosteloos gerepareerd. Als u de OV-fiets ergens anders laat repareren, worden de kosten niet vergoedt.

  Check altijd de OV-fiets als u hem ophaalt bij de stalling of het verhuurpunt. Mocht u direct na het ophalen merken dat er iets mis is met de OV-fiets, dan kunt u deze binnen 10 minuten gratis omruilen voor een andere OV-fiets.

 • Wat als ik de OV-fiets te laat inlever?

  Bij het niet- of te laat inleveren van een OV-fiets worden er extra toeslagen in rekening gebracht. OV-fiets hanteert die extra toeslagen in de volgende gevallen:

  • Na 72 uur betaalt u extra toeslag per 24 uur
  • U betaalt extra toeslag na het inleveren van de OV-fiets op een andere locatie
  • Na het niet inleveren van de fiets na 21 dagen

  Meer informatie over de OV-fiets en over de hoogte van de toeslagen vindt u op de website www.ov-fiets.nl.

 • Hoelang duurt het voordat ik mijn Greenwheels rit terugzie in de app of portal?

  Het duurt één à twee dagen voordat de rit in de app geregistreerd is. U ziet de rit terug in uw overzicht.

 • Waar staat een Greenwheels auto in de buurt?

  U vindt een overzicht van alle Greenwheels locaties op de website van Greenwheels of in de app.

 • Mijn vraag over Greenwheels staat hier niet tussen, wat moet ik doen?

  Heeft u vragen over het gebruik van de diensten van Greenwheels? U vindt de antwoorden op de veelgestelde vragen pagina op de website van Greenwheels.

  Heeft u een vraag over de koppeling tussen Greenwheels en Reisbalans? Dan kunt u terecht bij onze klantenservice door te mailen naar klantenservice@reisbalans.nl. U kunt ook bellen naar 088 – 934 3456.De klantenservice is 24/7 bereikbaar.

 • Wat gebeurt er met mijn account bij Greenwheels als ik uit dienst treed bij mijn werkgever?

  Als u uit dienst treedt bij uw werkgever, blijft uw account bestaan. Uw toekomstige facturen worden niet meer naar uw werkgever verstuurd. Als u gebruik wilt blijven maken van de mobiliteitsdiensten van Greenwheels, moet u een nieuw e-mailadres en een eigen betaalmiddel toevoegen. Dit doet u in de app of portal van Greenwheels.

 • Krijg ik mijn Greenwheels ritten vergoed van mijn werkgever?

  De vergoeding voor uw ritten met Greenwheels is afhankelijk van de afspraken met uw werkgever. Voor meer informatie over wat wel en niet wordt vergoed kunt u bij uw werkgever terecht.

 • Wat is Greenwheels?

  Greenwheels is de deelauto-dienst die auto’s aanbiedt in Nederland. De auto’s kunt u reserveren en gebruiken met de Greenwheels app. Door de koppeling tussen Reisbalans en Greenwheels kunt u in de Reisbalans omgeving de diensten van Greenwheels aanvragen, indien uw werkgever deze dienst beschikbaar stelt. U kunt vervolgens een auto reserveren en een rit starten in de Greenwheels app. De ritten die u maakt komen ook in uw ritoverzicht te staan, zoals u gewend bent van de overige diensten die u via Reisbalans kunt gebruiken.

 • Kan ik mijn Greenwheels rit van tevoren annuleren?

  Ja, u kunt uw reservering gratis annuleren tot 24 uur van tevoren.

 • Hoe werkt de ‘In de buurt’ functie in de Reisbalans app?

  Druk in de Reisbalans app op ‘Vervoer’ en vervolgens op ‘In de buurt.’ Hier ziet u een kaart met uw eigen locatie en alle beschikbare vervoermiddelen bij u in de buurt. Op de kaart worden opties getoond voor openbaar vervoer en voor deelvervoer. Druk op een icoontje op de kaart om meer informatie te zien over het vervoermiddel.

 • Hoe kan ik de ‘In de buurt’ functie personaliseren?

  Door middel van het filter kunt u selecteren welke vervoermiddelen wel en niet op de kaart worden getoond. Hier kunt u bijvoorbeeld de vervoermiddelen uitzetten die u niet wilt gebruiken of die niet aangeboden worden door uw werkgever. Het filter vindt u in de ‘In de buurt’ functie rechts bovenin uw scherm.

 • Welke vervoermiddelen en vervoerders zie ik in de ‘In de buurt’ functie?

  In de ‘In de buurt’ functie worden alle opties voor het openbaar vervoer getoond, net als alle deelvervoerders die Reisbalans aanbiedt. Onderstaand een overzicht van ons huidige aanbod:

  • Openbaar vervoer in Nederland: trein, bus, tram en metro
  • Openbare deelfietsen en -scooters: OV-fiets, Donkey Republic en Check
  • Openbare deelauto’s: Greenwheels en MyWheels
 • Wat kan ik met de ‘In de buurt’ functie in de Reisbalans app?

  Met de ‘In de buurt’ functie kunt u op een kaart zien welke vervoermiddelen er beschikbaar zijn bij u in de buurt. Op de kaart ziet u icoontjes van alle vervoermiddelen. Door hier op te drukken ziet u meer informatie over het vervoermiddel en over de beschikbaarheid daarvan. De opties die getoond worden zijn deelauto’s, deelscooters, deelfietsen en alle mogelijkheden van openbaar vervoer.

 • Wordt er privacygevoelige informatie uitgewisseld met externe partijen als ik de reisplanner gebruik?

  Nee, er wordt geen privacygevoelige informatie uitgewisseld met externe partijen. De door u ingevoerde locaties worden alleen anoniem gedeeld met onze externe mobiliteitspartner die de reisadviezen aanlevert. Pas als het reisadvies door de externe mobiliteitspartner wordt aangeleverd worden ze binnen ons systeem gekoppeld aan u als gebruiker, zodat wij het advies aan u kunnen tonen. De opgevraagde reisadviezen worden niet bewaard.

 • Wat betekenen de poppetjes bij de OV-ritten in een reisadvies?

  Met de poppetjes wordt weergegeven hoe druk de trein naar verwachting is. Er zijn 4 mogelijkheden:

  • 1 poppetje: Het is rustig in de trein
  • 2 poppetjes: Gemiddelde drukte in de trein
  • 3 poppetjes: Het is drukker in de trein
  • Geen poppetjes: Er is geen informatie over deze specifieke trein
 • Hoe wordt de geschatte verbrande Kcal van de reisadviezen berekend?

  Het geschatte aantal verbrande Kcal wordt berekend op basis van de afgelegde kilometers. Voor lopen wordt er 54 kcal/km aangehouden, voor fietsen 23 kcal/km, voor autorijden 2 kcal/km en voor motorrijden 3 kcal/km.

 • Hoe wordt de geschatte CO2-uitstoot van de reisadviezen berekend?

  De geschatte CO2-uitstoot wordt berekend op basis van de afgelegde kilometers en het gebruikte vervoermiddel. Het is een algemene berekening waarbij een gemiddelde uitstoot voor een bepaald vervoermiddel wordt gebruikt.

  Dit zijn de CO2 waarden waarmee gerekend wordt per modaliteit:

  Auto: 193 gr/km
  Bus: 109 gr/km
  Elektrische auto: 69 gr/km
  Elektrische scooter: 3 gr/km
  Fiets: 0 gr/km
  Lopen: 0 gr/km
  Metro: 0 gr/km
  OV overig: 53 gr/km
  Taxi: 193 gr/km
  Tram: 0 gr/km
  Trein: 3 gr/km
  Veerboot: 1420 gr/km

 • Hoe werkt de reisplanner in de Reisbalans app?

  Hier geeft u twee locaties op, inclusief een datum en tijd. De reisplanner geeft vervolgens verschillende reisopties tussen de twee gekozen locaties.

 • Hoe kan ik de reisplanner personaliseren?

  Door middel van het filter kunt u selecteren welke vervoermiddelen er wel en niet meegenomen moeten worden wanneer u iets plant. Hier kunt u bijvoorbeeld de vervoermiddelen uitzetten die u niet wilt gebruiken of die niet aangeboden worden door uw werkgever. Het filter vindt u in de reisplanner rechts bovenin uw scherm.

 • Welke vervoermiddelen en vervoerders zie ik in de reisplanner?

  Alle vervoerders die u via Reisbalans kunt gebruiken vindt u terug in de reisplanner. Onderstaand een overzicht van ons huidige aanbod:

  • Eigen vervoermiddelen: lopen, fiets en auto
  • Openbaar vervoer in Nederland: trein, bus, tram en metro
  • Treinvervoer tussen Nederland en Duitsland & tussen Nederland en België
  • Internationaal treinvervoer: ICE, IC Brussel, IC Berlijn, Thalys en Eurostar
  • Openbare deelfietsen en -scooters: OV-fiets, Donkey Republic en Check
  • Openbare deelauto’s: Greenwheels en MyWheels
 • Wat kan ik doen met de reisplanner?

  Met de reisplanner kunt u een multimodale reis plannen, oftewel een reis met verschillende vervoermiddelen. Dit houdt in dat de reisplanner u advies geeft over hoe en met welke vervoermiddelen u uw reis kunt maken. In het advies worden naast het openbaar vervoer ook eigen vervoermiddelen meegenomen, zoals de fiets, auto of lopen. Daarnaast worden ook deelauto’s, deelscooters en deelfietsen van partijen als Check, Donkey Republic en MyWheels in het advies meegenomen.

  Let op; het reisadvies houdt geen rekening met het feit of uw werkgever de specifieke vervoerders aanbiedt aan zijn/haar werknemers en of u gemachtigd bent tot het gebruik van deze diensten. Zie ook de vraag ‘Hoe kan ik de reisplanner personaliseren?’.

 • Wat moet ik doen bij vertragingen of bij het uitvallen van het openbaar vervoer?

  Bij vertraging of bij het uitvallen van de vervoersdienst kun je contact opnemen met de vervoerder in kwestie. Je kunt bij de vervoerder geld terugvragen voor het ticket.

  Wanneer je trein vertraagd is, maar je de reis nog wel wilt voortzetten, heb je een nieuw e-ticket nodig. De kosten van je vervangende ticket kun je terugvragen bij de vervoerder in kwestie.

  Internationale tickets

  In het geval dat een internationale treinreis vertraagd is, kun je het e-ticket wijzigen bij een NS International servicebalie op een station. Het kan zijn dat dit extra kosten met zich meebrengt. Deze kun je declareren bij je werkgever.

 • Hoe kan ik mijn bestelling annuleren of wijzigen?

  E-tickets voor nationale reizen kun je niet (laten) wijzigen of annuleren.

  Of je de bestelling van een internationaal e-ticket kunt wijzigen of annuleren, hangt af van de ticketvoorwaarden van de vervoerder. Raadpleeg altijd de voorwaarden om te zien wat mogelijk is. De voorwaarden kun je inzien tijdens de bestelling, wanneer je gevraagd wordt om hiermee akkoord te gaan. Na de bestelling vind je de voorwaarden terug bij het e-ticket.

  Als de ticketvoorwaarden het toestaan om het ticket te wijzigen of te annuleren, ga dan naar een NS International Servicebalie op een station.

 • Wanneer is mijn e-ticket geldig?

  Het e-ticket voor een binnenlandse reis is de hele dag geldig op het traject waarvoor je het ticket hebt besteld. In het geval van een internationale reis moet je op het tijdstip reizen waarvoor je het ticket besteld hebt.

 • Moet ik inchecken met mijn e-ticket?

  Nee, met een e-ticket hoef je niet in te checken bij een incheckpaaltje. Het is voldoende om het e-ticket op aanvraag te laten zien bij een controle. Indien je bij het station door de poortjes moet, moet je het e-ticket wel scannen om binnen te komen.

  Let op: scan je het e-ticket bij de poortjes op je telefoon? Let er dan op dat er geen bankpas in je telefoonhoesje zit. Als ­je­ bankpas door het poortje wordt geregistreerd, word je ingecheckt via OVpay. De rit wordt dan met voltarief van je rekening afgeschreven.

 • Hoe reis ik met een e-ticket?

  Wanneer je jouw e-ticket via Reisbalans besteld hebt, staat deze in de Reisbalans app onder ‘Vervoer’ en ‘Openstaand’. Als er toegangspoortjes staan op het station, kun je de QR-code op je e-ticket gebruiken om hier doorheen te komen. Als er alleen OV-paaltjes staan hoef je niet in te checken. Het is in dat geval voldoende om het e-ticket op aanvraag te laten zien bij een controle.

 • Hoe bestel ik een e-ticket via Reisbalans?

  Ga in de Reisbalans app naar ‘Vervoer’, druk op het groene plusje en dan op ‘e-tickets’. Voer vervolgens een begin- en eindbestemming in, datum en tijdstip van vertrek, en of je eerste of tweede klas wilt reizen. Wanneer je dit hebt ingevoerd, krijg je de beschikbare e-tickets op dat traject te zien. Vervolgens dien je akkoord te gaan met de voorwaarden van de vervoerdersdienst in kwestie. De laatste stap is het controleren en/of invoeren van je persoonlijke gegevens.

  Nadat de bestelling is afgerond staan je e-tickets in de Reisbalans app onder ‘Vervoer’ en ‘Openstaand’.

   

   

 • Waar staat een MyWheels auto in de buurt?

  U vindt een overzicht van alle MyWheels locaties op de website van MyWheels of in de app. In de Reisbalans app kunt u ook zien waar MyWheels én andere deelauto’s staan met de ‘In de buurt’ functie. Deze functie vindt u door in ‘Vervoer’ op het groene plusje te drukken.

 • Hoe gebruik ik Check?

  Wanneer u Check via de Reisbalans portal heeft geactiveerd, kunt u van deze dienst gebruik maken. Voor het gebruik van de deelscooters van Check heeft u de Check app nodig. Bij vragen over het gebruik van Check kunt u terecht op hun pagina met veelgestelde vragen.

 • Wat is Check?

  Check is een mobiliteitsdienst die deelscooters beschikbaar stelt in verschillende steden in Nederland. Met de Check app kunt u een scooter reserveren en kunt u naar de dichtstbijzijnde Check scooter. Door de samenwerking tussen Reisbalans en Check kunt u via de Reisbalans omgeving de diensten van Check aanvragen, indien uw werkgever deze dienst beschikbaar heeft gesteld. U kunt vervolgens een scooter reserveren en een rit starten in de Check app. Deze ritten komen ook in uw ritoverzicht te staan, zoals u gewend bent van de overige diensten die wij leveren.

 • Waar staat een Check scooter in de buurt?

  U vindt een overzicht van alle Check scooter locaties in de Check app.

 • Mijn vraag over Check staat hier niet tussen, wat moet ik doen?

  Heeft u vragen over het gebruik van de diensten van Check? U vindt de antwoorden op veelgestelde vragen op de website van Check.

  Heeft u een vraag over de koppeling tussen Check en Reisbalans? Dan kunt u terecht bij onze klantenservice door te mailen naar klantenservice@reisbalans.nl. U kunt ook bellen naar 088 – 934 3456.De klantenservice is 24/7 bereikbaar.

 • Wat gebeurt er met mijn account bij Check als ik uit dienst treed bij mijn werkgever?

  Als u uit dienst treedt bij uw werkgever, blijft uw account bestaan. Uw toekomstige facturen worden niet meer naar uw werkgever verstuurd. Als u gebruik wilt blijven maken van de mobiliteitsdiensten van Check, moet u een nieuw e-mailadres en een eigen betaalmiddel toevoegen. Dit doet u in de Check app.

 • Hoe lang duurt het voordat ik mijn Check rit terugzie in de Reisbalans omgeving?

  Het duurt één à twee dagen voordat de rit in de Reisbalans geregistreerd is. U ziet de rit terug in uw overzicht.

 • Krijg ik mijn Check ritten vergoed van mijn werkgever?

  De vergoeding voor uw ritten met Check is afhankelijk van de afspraken met uw werkgever. Voor meer informatie over wat wel en niet wordt vergoed kunt u bij uw werkgever terecht.

 • Hoe activeer ik Check?

  Indien uw werkgever ervoor heeft gekozen om Check voor u beschikbaar te stellen kunt u deze dienst aanvragen in de Reisbalans portal. Hiervoor gaat u in de Reisbalans portal naar ‘Kaarten en diensten’ en kiest u voor ‘Check.’ Via het formulier dat u te zien krijgt, kunt u de dienst aanvragen bij uw werkgever. Afhankelijk van de instellingen van uw werkgever kan dit automatisch gebeuren, of moet uw werkgever handmatig toestemming verlenen.

  Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, wordt u per e-mail geïnformeerd. Let op: voor de registratie heeft u de link nodig uit deze e-mail. Volg de volgende stappen om u te registreren.

  1. Download de Check app voor Android of voor IOS.
  2. Start de registratie bij Check door op de link te klikken die u in de mail heeft ontvangen. Let op: de registratielink is maar 3 maanden geldig.
  3. Doorloop de verdere stappen om de registratie bij Check af te ronden.
  4. Klaar om te gaan! U kunt nu in de Check app een scooter reserveren en gebruiken.
 • Hoe kan ik restitutie aanvragen na een boete?

  Als u vergeten bent in of uit te checken ziet u in Reisbalans een niet-complete rit staan, waarvoor een boetebedrag in rekening wordt gebracht. Dit bedrag kunt u terugvragen door de volgende stappen te volgen.

  1. U ontvangt een e-mail met de mededeling dat u vergeten bent in- of uit te checken en een onvolledige rit hebt.
  2. In het overzicht in uw Reisbalans omgeving ziet u de onvolledige rit staan met de mededeling dat hiervoor een boete in rekening gebracht wordt.
  3. Voor het bedrag dat als boete in rekening is gebracht, kunt u restitutie aanvragen op uitcheckgemist.nl. Het kan vijftien dagen duren tot uw rit op deze website te zien is.

  Let op: na het aanvragen van de restitutie ontvangt u alleen het bedrag van de boete terug. Dat is dus het totale bedrag min de ritprijs.

  1. U haalt het terug te krijgen bedrag zelf op bij een NS-automaat of bij een OV-chipkaart servicepunt. U kunt het bedrag ook terug op uw OV-chipkaart laten storten door met deze kaart in te checken bij een metro-, tram- of treinstation.
  2. Na het ontvangen van de restitutie komt dit als een positieve transactie in uw Reisbalans overzicht te staan.
  3. U krijgt in Reisbalans een melding dat u een nieuwe taak heeft om de boete en het restitutiebedrag aan elkaar te koppelen. In deze melding ziet u wat de stappen hiervoor zijn. U geeft hier ook het reisdoel van de rit aan.
 • Hoe kan ik compensatie aanvragen voor het restbedrag tussen de boete en het restitutiebedrag?

  Afhankelijk van de instellingen van uw werkgever kunt u compensatie krijgen voor het restbedrag tussen het boetebedrag en het restitutiebedrag. Als dat van uw werkgever mag, ziet u een taak in uw Reisbalans omgeving om het restitutiebedrag aan de boete koppelen. Geef hier ook het juiste reisdoel aan.

  Nadat de boete aan het restitutiebedrag is gekoppeld, kunt compensatie aanvragen voor het restbedrag, de ritprijs. Afhankelijk van de instellingen van uw werkgever kunt u direct in de Reisbalans omgeving compensatie aanvragen door op de melding te klikken die u te zien krijgt. Ziet u deze melding niet? Volg dan de onderstaande stappen:

  1. Als u niet direct compensatie voor het restbedrag kunt aanvragen in de Reisbalans omgeving, kunt u handmatig het bonnetje declareren. Ga in de portal naar ‘Overzicht’, klik op het groene plusje en vul de gegevens in.
  2. Als u van uw werkgever ook niet door middel van de bovenstaande methode compensatie mag aanvragen, is het helaas niet mogelijk om de kosten via Reisbalans te vergoeden. In dat geval moet u met uw werkgever afspreken hoe het buiten Reisbalans om geregeld kan worden.
 • Wat kan ik met ‘Vervoermiddelen’?

  Hier kunt u de vervoermiddelen vinden waar u gebruik van mag maken. U kunt hier ook een auto toevoegen, zodat u de daarmee gemaakte ritten kan declareren.

  Om een auto toe te voegen, klikt u rechtsonder op het blauwe plusje.

  U kunt het kenteken van uw auto invoeren, waardoor de Co2-uitstoot en energielabel berekend kunnen worden. Wilt u dit niet, dan kan u ook ervoor kiezen om een kenmerk toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld zijn ‘privé’ of ‘eigen vervoer’.

 • Kan ik de Donkey fiets op slot zetten als mijn Bluetooth van mijn telefoon niet werkt?

  Ja, om de fiets veilig op slot te kunnen zetten zonder Bluetooth kunt u de oranje hendel van het slot omlaag duwen. Blijf de hendel naar beneden duwen totdat het slot sluit.

 • Ik krijg de Donkey fiets niet meer op slot via Bluetooth, wat nu?

  Kunt u de fiets niet meer met Bluetooth op slot zetten via de Reisbalans app? Zonder Bluetooth kunt u de fiets ook op slot zetten door de oranje hendel van het slot omlaag te duwen.

 • Hoe beëindig ik mijn Donkey Republic reservering?

  U kunt de reservering beëindigen in de Reisbalans app. Zorg er eerst voor dat u de fiets terugzet in een Donkey hub en zet de fiets op slot. Ga in de Reisbalans app naar uw reservering door te drukken op ‘Vervoer’, ‘Openstaand’ en dan op uw huidige reservering. Druk vervolgens in de Reisbalans app op ‘Reservering beëindigen.’

 • Hoe kan ik mijn Donkey reservering annuleren?

  Open de Reisbalans app en druk op ‘Vervoer.’ Druk vervolgens op ‘Openstaand’ en vervolgens op uw huidige reservering. Hier kunt u de reservering annuleren door op ‘Annuleren’ te drukken.

 • Waar staat een Donkey fiets in de buurt?

  In de Reisbalans app kunt u de locaties van Donkey hubs vinden in de ‘Near me’ functie. Deze vindt u in ‘Vervoer’.

 • Mijn vraag over Donkey Republic staat hier niet tussen, wat moet ik doen?

  Heeft u meer vragen over het gebruik van de diensten van Donkey Republic? U vindt de antwoorden op veelgestelde vragen op de website van Donkey Republic.

  Heeft u een vraag over de koppeling tussen Donkey Republic en Reisbalans? Dan kunt u terecht bij onze klantenservice door te mailen naar klantenservice@reisbalans.nl. U kunt ook bellen naar 088 – 934 3456. De klantenservice is 24/7 bereikbaar.

 • Welke telefoon heb ik nodig voor de Reisbalans app?

  De Reisbalans app is constant onder ontwikkeling om optimaal te functioneren op de drie meest recente versies van zowel iOS als Android. U kunt de Reisbalans app downloaden op een iPhone met iOS  11 of hoger of een telefoon met Android versie 9 of hoger.  Deze minimale ondersteuning zal aangepast worden naarmate de versies verouderd raken. U vindt de app in Google Play en App Store.

 • Wat is Donkey Republic?

  Donkey Republic is een dienst die deelfietsen aanbiedt in verschillende steden in Nederland. U kunt gebruikmaken van Donkey, als uw werkgever deze dienst voor u beschikbaar heeft gesteld. De Donkey app is geïntegreerd in de Reisbalans app. Dit betekent dat u binnen de Reisbalans app een Donkey fiets kunt reserveren, openen en op slot zetten. De ritten die u maakt met een Donkey fiets komen in uw ritoverzicht te staan, zoals u gewend bent van de andere diensten die wij leveren.

 • Hoe vraag ik Donkey Republic aan in Reisbalans?

  Als uw werkgever ervoor heeft gekozen om Donkey Republic voor u beschikbaar te stellen, kunt u deze dienst aanvragen in de Reisbalans app of portal. In de Reisbalans app kunt u Donkey aanvragen onder ‘Diensten’. Deze knop vindt u door rechts onderin het scherm te klikken op ‘Meer’. In het scherm ‘Diensten’ kunt u Donkey aanklikken en de dienst aanvragen. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd door uw werkgever, kunt u gebruikmaken van de diensten van Donkey.

  In de Reisbalans portal kunt u Donkey aanvragen door links in het menu te klikken op ‘Onderdelen’. Indien uw werkgever Donkey voor u beschikbaar heeft gesteld, kunt u de dienst aanvragen onder ‘Onderdelen aanvragen.’ Wanneer de aanvraag is goedgekeurd door uw werkgever kunt u gebruikmaken van de diensten van Donkey.

 • Hoe gebruik ik Donkey?

  Ga in de Reisbalans app naar ‘Vervoer’ en klik op het plusje. Klik op ‘Near me’ en kies vervolgens een Donkey hub locatie. U kunt nu kiezen uit de Donkey fietsen die beschikbaar zijn bij deze hub. Selecteer een fiets en start de reservering. Na het starten van de rit kunt u het fietsslot openen door in de app op het open slotje te klikken. Let op: om het slot te openen moet u in de buurt staan van de fiets en moet u Bluetooth ingeschakeld hebben op uw telefoon.

  Voor uw veiligheid is het belangrijk om de Donkey fiets vóór de rit te controleren. Controleer of er niets mis is met bijvoorbeeld de wielen, het zadel of de ketting. Is er iets mis met de fiets? Annuleer de reservering en reserveer, indien mogelijk, een andere fiets in de Donkey hub. Hiervoor worden geen extra kosten in rekening gebracht.

 • Kan ik de Donkey fiets tijdens mijn reservering op slot zetten?

  Ja, als u de fiets tijdens uw reservering op slot wilt zetten, kunt u dat doen door in de app binnen de reservering op het gesloten slotje te klikken. De reservering blijft ook dan gewoon doorlopen. Deze stopt pas als u de reservering in de app beëindigt.

  Krijgt u de fiets niet op slot via de app? Schakel dan Bluetooth uit op uw telefoon en sluit de fiets door de oranje hendel op het slot omlaag te duwen.

 • Wat als mijn Donkey fiets verloren raakt tijdens de reservering?

  Als de Donkey fiets verloren raakt tijdens uw reservering, betaalt u een boete van €180,-. Zorg er daarom voor dat de Donkey fiets altijd veilig en op slot staat als u deze tijdens uw reservering ergens parkeert. Zo kan de fiets niet zomaar meegenomen worden en bespaart u onnodige kosten.

 • Heb ik internet nodig voor het gebruiken van Donkey?

  Ja, voor het starten, openen en beëindigen van een rit heeft u internet én Bluetooth nodig. Voor het op slot zetten van de fiets heeft u geen Bluetooth of internet nodig.

 • Ik krijg geen e-mail van MyWheels nadat ik deze dienst heb aangevraagd via Reisbalans. Wat nu?

  Wanneer u via Reisbalans MyWheels aanvraagt, wordt het e-mailadres dat bekend is bij Reisbalans voor uw account gebruikt. Als u na de aanvraag geen e-mail ontvangt van MyWheels, kan dit betekenen dat er al een account met dit e-mailadres bestaat. Er kan dan geen nieuw account aangemaakt worden.

  Om dit op te lossen moet u uw e-mailadres wijzigen bij Reisbalans of bij MyWheels. Bel vervolgens naar onze klantenservice. Wij kunnen de wijziging van uw e-mailadres doorzetten. Wanneer dat gebeurd is, kunt u alsnog een account aanmaken bij MyWheels. De contactgegevens van onze klantenservice vind je onderaan deze pagina.

 • Krijg ik mijn MyWheels ritten vergoed van mijn werkgever?

  De vergoeding voor uw ritten met MyWheels is afhankelijk van de afspraken met uw werkgever. Voor meer informatie over wat wel en niet wordt vergoed kunt u bij uw werkgever terecht.

 • Hoe gebruik ik MyWheels?

  Wanneer u MyWheels via onze portal heeft geactiveerd, kunt u van deze dienst gebruik maken. Voor het gebruik van de deelauto’s van MyWheels heeft u de MyWheels app nodig. Bij vragen over het gebruik van MyWheels kunt u terecht op hun pagina met veelgestelde vragen.

 • Hoe lang duurt het voordat ik mijn MyWheels rit terugzie in de Reisbalans app of portal?

  Het duurt één à twee dagen voordat de rit in de Reisbalans app geregistreerd is. U ziet de rit terug in uw overzicht.

 • Wat gebeurt er met mijn account bij MyWheels als ik uit dienst treed bij mijn werkgever?

  Als u uit dienst treedt bij uw werkgever, blijft uw account bestaan. Uw toekomstige facturen worden niet meer naar uw werkgever verstuurd. Als u gebruik wilt blijven maken van de mobiliteitsdiensten van MyWheels, moet u een nieuw e-mailadres en een eigen betaalmiddel toevoegen. Dit doet u in de app of portal van MyWheels.

 • Wat kost MyWheels?

  De tarieven voor het gebruiken van een deelauto van MyWheels kunt u vinden op de website van MyWheels: https://help.mywheels.nl/hc/nl/categories/360002892640-Betalen-tarieven

 • Mijn vraag over MyWheels staat hier niet tussen, wat moet ik doen?

  Heeft u vragen over het gebruik van de diensten van MyWheels? U vindt de antwoorden op veelgestelde vragen op de website van MyWheels.

  Heeft u een vraag over de koppeling tussen MyWheels en onze app of portal? Dan kunt u terecht bij onze klantenservice door te mailen of te bellen. De contactgegevens vind u onderaan deze pagina. De klantenservice is 24/7 bereikbaar.

 • Mag ik een auto huren als ik 18 jaar ben maar nog geen jaar mijn rijbewijs heb?

  Nee, alle deelnemende huurautoleveranciers hebben de minimale eis dat een bestuurder van de huurauto minimaal één jaar in het bezit moet zijn van een geldig rijbewijs.

 • Wat is een huurdag?

  De tarieven zijn gebaseerd op huurdagen van 24 uur.

 • Hoe zit het met de brandstof van een huurauto?

  De verbruikte brandstof is altijd voor rekening van de huurder. U krijgt de huurauto met een volle tank mee en het is de bedoeling dat u de huurauto met een volle tank inlevert. Gebeurt dit niet, dan zal de huurautoleverancier de kosten van de brandstof achteraf in rekening brengen. Het is mogelijk dat een huurautoleverancier hiervoor extra kosten in rekening brengt. Deze kosten worden dan vermeld op de factuur.

 • Wat zijn vrije kilometers?

  De meeste huurautoleveranciers rekenen een vergoeding voor de afschrijving van de huurauto in de vorm van een betaling per afgelegde kilometer. In veel gevallen bieden de huurautoleveranciers een tarief met een aantal “vrije” kilometers, bijvoorbeeld 100 kilometer per dag. Boven deze 100 kilometer dient u een vergoeding te betalen, bijvoorbeeld 13 cent per kilometer. Let op: dit staat los van de brandstof! De brandstof is altijd voor rekening van de huurder.

 • Hoe is de huurauto verzekerd?

  De aangesloten huurautoleveranciers hebben het volledige wagenpark WA-verzekerd. In Nederland is dit bij wet geregeld.

 • Wat is een Wettelijke Aansprakelijkheid (WA)- verzekering?

  Binnen deze verzekering is alle schade gedekt die met de gehuurde auto aan derden wordt veroorzaakt. De premie voor deze WA-verzekering is standaard inbegrepen in de huurtarieven.

  Echter geldt er wel een eigen risico per schadegeval bij een niet-verhaalbare schade. In principe is alle schade aan de huurauto gedekt, tenzij er opzet in het spel is natuurlijk. Let er wel op dat u altijd een Eigen Risico betaalt als u schade heeft gereden die we niet op een andere partij kunnen verhalen. De hoogte van het Eigen Risico vindt u in de Productregels.

  Er geldt een standaard Eigen Risico per schadegeval en in geval van diefstal. Bij schade kunt u denken aan deuken, ruitschade, lekke band, diefstal, total loss etc. Voor de omschrijving van de voorwaarden Eigen Risico omtrent schade, diefstal en uitzonderingen verwijzen wij naar de Algemene Voorwaarden per huurautoleverancier.

 • Hoe werkt de afleverservice?

  Bij het zoeken naar de juiste huurauto selecteert u in het filter bij “Levering” de optie “Bezorgen op voorkeurslocatie”. U krijgt dan alleen de aanbieders te zien die desgewenst de huurauto afleveren op het zakelijk of privéadres. Hier zijn meestal kosten aan verbonden. Deze treft u aan in de Productregels.

  In het veld “Jouw aanvraag” vult u alle informatie in zodat de huurautoleverancier beschikt over het juiste adres én de juiste contactpersoon. Bij aflevering is het van belang het juiste tijdvenster van twee uren te selecteren. Deze marge heeft een huurautoleverancier nodig om de huurauto op tijd te bezorgen. Let op: de huurauto moet kosteloos geparkeerd kunnen worden bij bezorging.

 • Hoe werkt de overdracht van de autosleutel en de uitgifte?

  In de aanvraag moet worden aangeven wie de huurauto in ontvangst neemt. De huurautoleverancier zal de autosleutels overhandigen aan deze persoon. Samen met deze persoon zal de medewerker van de huurautoleverancier het voertuig inspecteren op bestaande schades. De staat van de auto wordt digitaal of schriftelijk vastgelegd.

 • Hoe werkt het ophalen van het voertuig bij een verhuurvestiging?

  De huurauto staat klaar op het tijdstip dat in de reserveringsbevestiging is vastgelegd. De huurauto kan alleen worden opgehaald binnen de aangegeven openingstijden van de verhuurvestiging. Bij het ophalen van de huurauto dient het geldig rijbewijs getoond te worden aan de baliemedewerker. De medewerker van de huurautoleverancier zal met degene die het voertuig ophaalt deze inspecteren op bestaande schades. De staat van de auto wordt digitaal of schriftelijk vastgelegd.

 • Kan ik de huurauto laten ophalen?

  Wanneer u bij de reservering heeft gekozen voor een huurautoleverancier die bezorgd, kunt u de huurauto ook laten ophalen.

  Houd er rekening mee dat een huurautoleverancier niet direct de huurauto kan ophalen. Er moet met de leverende huurautoleverancier een telefonische afspraak gemaakt worden over het ophalen van de huurauto. De huurauto dient kosteloos geparkeerd te zijn en er dient op het afgesproken tijdstip iemand aanwezig te zijn om de autosleutels over te dragen en gezamenlijk met de medewerker van de huurautoleverancier de huurauto te inspecteren.

 • Hoe werkt het wijzigen en annuleren van een reservering?

  Bel voor het wijzigen of annuleren van een reservering altijd met de Reisbalans klantenservice: 088 934 3456. De klantenservice is 24/7 telefonisch bereikbaar. Iedere huurautoleverancier hanteert zijn eigen Product regels.

 • Wat moet ik doen als ik pech heb met de huurauto?

  Dat is natuurlijk heel vervelend. Zorg dat u een veilige plek zoekt voor de auto, en voor uzelf. Op de snelweg dient u altijd achter de vangrail te gaan staan. Neem telefonisch contact op met de 24/7 Pechhulp van de huurautoleverancier. Alle door Reisbalans geselecteerde huurautoleveranciers beschikken over een professionele hulpdienst. Het alarmnummer vindt u bij de autopapieren in het dashboardkastje, of hieronder:

  Inqar: 0031 88 99 60 111
  Hertz: 0031 20 502 0227
  Autohopper: 088-1121284

  Meer hulp nodig?

  Heeft u vragen of hulp nodig bij het vinden van de juiste auto? Neem dan contact op met ons Service Team via 088 934 34 56 (bereikbaar op werkdagen tussen 8.00 en 20.00).

 • Hoe kan ik de dienst ‘taxi boeken’ aanvragen?

  Als u van uw werkgever gebruik mag maken van deze dienst, dan kunt u deze in de Reisbalans portal aanvragen.

  Log in op de portal en ga naar ‘Taxi boeken’. Klik op ‘Taxi boeken aanvragen’ en ga akkoord met de voorwaarden voordat u op de knop ‘Aanvragen’ klikt. De dienst is nu aangevraagd.

  Maakt u al gebruik van de nieuwe portal? Log in op de portal en ga naar “Kaarten en diensten”. Klik op het tabblad “Aanvragen” en kies vervolgens voor “Taxi.” Volg de instructies op het scherm en ga akkoord met de voorwaarden. De dienst is nu aangevraagd.

 • Hoe kan ik zelf betaalde parkeerkosten declareren?

  Reisbalans portal

  Open de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Kies de dag waarvan u de kosten wilt declareren en klik op de drie streepjes rechts daarvan. Klik op ‘+ Declaratie/Rit’. Vul zowel bij de hoofd- als subcategorie ‘Parkeerkosten’ in en selecteer het juiste reisdoel. Vul vervolgens het bedrag in dat u wilt declareren en upload een foto van het bonnetje. Klik op ‘Opslaan’ en vergeet uw transactie niet te bevestigen.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal? Volg dan de volgende stappen:

  • Log in via de portal en ga in het linkermenu naar ‘Overzicht’.
  • Druk op het groene plusje rechts onderin het scherm en selecteer ‘nieuwe declaratie’.
  • Vul de gevraagde gegevens in en druk op ‘Bevestig’ onderin het scherm.

  Reisbalans app

  Open de app en klik op ‘Declaratie’, of ga naar ‘Overzicht’ onderin het menu en klik op het groene plusje. Vul bij de hoofdcategorie ‘Parkeerkosten’ in en bij subcategorie ‘Parkeren’. Selecteer het juiste reisdoel en vul vervolgens het bedrag in dat u wilt declareren. Upload een foto van het bonnetje en klik op ‘Opslaan’. Vergeet uw transactie niet te bevestigen.

 • Hoe wissel ik van 2e naar 1e klas?

  NS-klassewissel
  U kunt van klasse wisselen bij een NS-automaat op het station. Houd uw kaart voor de OV-chipkaartlezer en kies voor ‘Klassewissel’ op het scherm. Volg de aanwijzingen en vergeet niet in te checken met uw OV-chipkaart voordat u instapt.

  Let op: het is niet meer mogelijk om van klasse te wisselen bij een Arriva-automaat.

 • Wat is MyWheels?

  MyWheels is een dienst die in heel Nederland deelauto’s aanbiedt. Via MyWheels kunt u een auto bij u in de buurt reserveren voor korte of lange ritten. Door de samenwerking tussen Reisbalans en MyWheels kunt u via onze app of portal de diensten van MyWheels aanvragen, indien uw werkgever deze dienst beschikbaar heeft gesteld. U kunt vervolgens een auto reserveren en een rit starten in de MyWheels app. Deze ritten komen ook in uw ritoverzicht te staan, zoals u gewend bent van de overige diensten die wij leveren.

 • Hoe activeer ik MyWheels vanuit Reisbalans app?

  Indien uw werkgever ervoor heeft gekozen om MyWheels voor u beschikbaar te stellen, kunt u deze dienst aanvragen in de Reisbalans portal. Hiervoor gaat u in de Reisbalans portal naar ‘Kaarten en diensten’ en kiest u voor ‘MyWheels.’ Via het formulier dat u te zien krijgt, kunt u de dienst aanvragen bij uw werkgever. Afhankelijk van de instellingen van uw werkgever kan dit automatisch gebeuren, of moet uw werkgever eerst handmatig toestemming verlenen. Wanneer de aanvraag is goedgekeurd, krijgt u hierover bericht via e-mail. Vervolgens kunt u de MyWheels app installeren en de stappen doorlopen om een account aan te maken. U kunt de MyWheels app op uw telefoon installeren voor Android of voor IOS.

  Nadat u uw account via de Reisbalans portal heeft geactiveerd, kunt u in de app van MyWheels een auto reserveren en gebruiken.

 • Hoe activeer ik de dienst Huurauto?

  De dienst Huurauto is alleen toegankelijk voor Reisbalans-gebruikers die daarvoor gemachtigd zijn door hun werkgever.

  U kunt de dienst Huurauto activeren door in de portal of app in het menu naar het kopje ‘Diensten’ te gaan. Daar ziet u ‘Huurauto’ staan. Klik op ‘Aanvragen’ om de dienst aan te vragen. U vult dan uw motivatie in en gaat akkoord met de voorwaarden. U ontvangt een e-mail ter bevestiging. Wanneer uw werkgever akkoord heeft gegeven op het gebruik van de dienst ‘Huurauto’, ontvangt u een tweede e-mail. De dienst Huurauto is dan te gebruiken via de Reisbalans portal of app.

 • Hoe reserveer ik een Huurauto?

  Via de portal:
  In het menu aan de linkerkant gaat u naar ‘Reserveringen’. Klik op het groene plusje rechtsboven in uw scherm om een reservering toe te voegen. Hier vindt u de optie voor ‘Huurauto’. Als u op deze knop drukt, komt u in het boekingsportaal waar u de huurauto kunt reserveren.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?
  In het menu aan de linkerkant gaat u naar ‘Vervoer’. Druk op het groene plusje rechts onderin het scherm. Hier kunt u een nieuwe reservering maken. U ziet de optie ‘Huurauto’ verschijnen. Als u deze selecteert, krijgt u de optie ‘Ga verder’. U wordt dan doorverwezen naar de omgeving waar u een huurauto kunt reserveren.

  Via de app:
  Op het startscherm klikt u op ‘Vervoer’. U landt dan op een scherm waar u een nieuwe reservering kunt maken. Hier staat een tegel ‘Huurauto’. Als u daarop klikt, komt u in het boekingsportaal waar u de huurauto kunt reserveren.

 • Hoe bestel ik de gewenste auto in het boekingsportaal?

  In het boekingsportaal kunt u in het menu aangeven welke datum, categorie auto en locatie uw voorkeur heeft. Daarna wordt u doorgeleid naar een scherm waar u een keuze kunt maken uit een beschikbare auto. Ook kunt u hier aangeven of u de auto wilt laten bezorgen, of op komt halen.

  Als de aanvraag is bevestigd, wordt deze doorgestuurd naar de gekozen huurautoleverancier. Deze aanvraag wordt definitief wanneer de leverancier uw aanvraag heeft goedgekeurd en bevestigd. U ontvangt zo snel mogelijk een bevestiging van de definitieve reservering per e-mail.

 • Wat moet ik doen als de huurauto die ik zoek niet in het boekingsportaal staat?

  Neem dan direct contact op met ons Service Team. Onze specialisten gaan aan de slag met uw wens. Grote kans dat wij, samen met onze aangesloten huurautoleverancier, een passende oplossing kunnen vinden. Wij zijn te bereiken op team@tripmanager.nl

 • Kan ik een specifieke auto huren, bijvoorbeeld een Volkswagen Golf?

  Voor een periode van 1- 29 dagen bestelt u een huurauto “op categorie”. U krijgt dan altijd een huurauto uit deze categorie met vergelijkbare omvang en kenmerken. Voor periodes vanaf 30 dagen is het mogelijk om een specifiek merk en model aan te vragen. De beschikbaarheid zal dan altijd eerst bevestigd worden door de huurautoleverancier.

 • Hoe kan ik een taxi boeken?

  Als u van uw werkgever gebruik mag maken van deze dienst, kunt u via Reisbalans een taxi boeken bij onze partner Transvision. U kunt een reservering maken door contact op te nemen met onze klantenservice.

  Reserveer uw taxi minimaal één uur van te voren door te bellen naar onze klantenservice. U kunt ons per telefoon 24/7 bereiken op 088 – 934 34 56. Indien u een reservering wilt maken per e-mail ontvangen wij deze graag minimaal één werkdag van te voren bij onze klantenservice via klantenservice@reisbalans.nl.

 • Hoe kan ik een taxirit wijzigen?

  U kunt de taxirit alleen wijzigen als u deze nog niet bevestigd heeft. Heeft u de rit al bevestigd? Dan kunt u de rit het beste annuleren en opnieuw boeken, of neemt u contact op met de Reisbalans klantenservice via 088 – 934 3456.

 • Hoe kan ik een taxirit annuleren?

  U kunt de geboekte taxi tot één uur voor aanvang kosteloos annuleren door te bellen naar de klantenservice op 088-934 3456. Als u later dan één uur van tevoren belt kunnen er kosten in rekening worden gebracht. Bent u niet aanwezig op de afgesproken locatie als de taxi arriveert? Ook dan worden de kosten van de rit in rekening gebracht.

 • Wat is Yellowbrick?

  Yellowbrick is een betaaldienst voor mobiel parkeren. Met Yellowbrick is het niet meer noodzakelijk bij een parkeerautomaat een kaartje te kopen. U start en stopt de parkeertijd met uw mobiele telefoon.
  Parkeren kan in heel Nederland op straat, bij meer dan 250 ParkBee locaties en bij Schiphol.

 • Waar kan ik allemaal parkeren met Yellowbrick incl. ParkBee locaties?

  Bekijk hier een overzicht waar u kunt parkeren.
  – Voor straatparkeren zie kopje ‘Waar kan ik bricken op straat?’
  – Voor ParkBee locaties scroll omlaag en zie kopje ‘Waar kan ik bricken bij ParkBee?’

 • Hoe activeer ik Yellowbrick?

  Als uw werkgever straatparkeren voor u heeft aangevraagd, kunt u gebruikmaken van Yellowbrick nadat u deze dienst heeft geactiveerd. Volg de onderstaande stappen om straatparkeren te activeren.

  1. Download de Yellowbrick app.
  2. Open de Reisbalans app of de Reisbalans portal en ga naar ‘Kaarten en diensten’ in de linker navigatiebalk.
  3. Hier vindt u vervolgens uw e-mailadres. U ontvangt uw wachtwoord via een e-mail van Yellowbrick.
  4. Log in met uw e-mailadres en wachtwoord in de Yellowbrick app. De app is nu klaar voor gebruik. U kunt vervolgens het kenteken ingegeven van de auto waarmee u wilt parkeren.
 • Hoe parkeer ik op straat met Yellowbrick en Reisbalans?
  1. Open de Yellowbrick app
  2. Klik start een nieuwe parkeeractie
  3. Klik op de parkeerzone waar je staat met je auto
  4. Klik op “doorgaan”
  5. Check je kenteken en klik daarna op ‘ja,start parkeren’
  6. Bij het wegrijden klik je op “transactie stoppen”
  7. De transactie wordt binnen 48 uur zichtbaar in de Reisbalans app / portal
  8. Kenmerk de transactie met een reisdoel en druk daarna op Bevestigen
 • Hoe parkeer ik bij een ParkBee locatie met Yellowbrick en Reisbalans?
  1. Open de Yellowbrick app
  2. Klik start een nieuwe parkeeractie
  3. Klik op de ParkBee parkeergarage waar je voor staat met je auto
  4. Klik op “Open slagboom” en je kan nu naar binnen rijden
  5. Bij het uitrijden klik je op “Transactie stoppen” en de slagboom gaat weer open.
  6. De transactie wordt binnen 48 uur zichtbaar in de Reisbalans app / portal
  7. Kenmerk de transactie met een reisdoel en druk daarna op Bevestigen
 • Wat staat er in de transactiebijlage?

  In de transactiebijlage ziet u precies welke ritten u wanneer met welk vervoermiddel heeft gemaakt. Het document bestaat uit twee bladen:

  • Totaalbedragen per kaart (excl. btw)
  • Gemaakte transacties

  Totaalbedragen per kaart
  In dit blad staan standaard de volgende kolommen:
  A – Mobiliteitskaartnummer
  B – Mobiliteitskaartsoort
  C – Personeelsnummer
  D – E-mailadres
  E – Voornaam
  F – Tussenvoegsel
  G – Achternaam

  Let op! Vanaf kolom H kunnen er verschillende kolommen bijkomen, afhankelijk van uw privégebruik.
  Vanaf kolom H wordt er namelijk een optelsom gemaakt van de reistransacties per vervoermiddel (ook wel Selling Unit genoemd).

  Elk vervoermiddel heeft twee kolommen. Heeft u bijvoorbeeld treinreizen gemaakt, dan ziet u eerst een kolom met het aantal treinreizen en vervolgens een kolom met totaal treinreizen. Dit bedrag is exclusief btw. Heeft u ook met de metro gereisd, dan ziet u daarna twee kolommen met aantal metroreizen en totaal metroreizen.

  Gemaakte transacties
  In dit blad staan de volgende kolommen (als een kolom niet van toepassing is, zal deze leeg zijn):

  A – Transactienummer: Een transactienummer is een uniek gegeven per regel
  B – Personeelsnummer: Het personeelsnummer is binnen uw organisatie vastgesteld en gebonden aan uw mobiliteitskaartnummer
  C – E-mail adres: Uw werk mailadres
  D – Voornaam
  E – Tussenvoegsel
  F – Achternaam
  G – Kostenplaats: De kostenplaats gegeven vanuit uw organisatie
  H – Mobiliteitskaartnummer: Het nummer van uw mobiliteitskaart
  I – Mobiliteitskaartsoort: Het soort kaart dat u gebruikt
  J – Uitgegeven aan
  K – Mobiliteitskaartproduct: Het soort product dat op uw kaart staat
  L – Mobiliteitskaartabonnement: Het abonnement dat op uw kaart staat
  M – Leverancier: De vervoerder waarmee u de betreffende transactie gemaakt heeft
  N – Vervoersmiddel: Het vervoersmiddel waarmee uw reis is afgelegd
  O – Reisklasse
  P – Kenteken
  Q – Ingecheckt om
  R – Uitgecheckt om
  S – Weekdag
  T – Ingecheckt op: Deze kolom is altijd leeg als u privé gereisd heeft, u kunt de locatie wel in uw portal of app terugvinden.
  U – Uitgecheckt op: Deze kolom is altijd leeg als u privé gereisd heeft, u kunt de locatie wel in uw portal of app terugvinden.
  V – Afstand in kilometers
  W – Prijs (excl. btw): De kosten die u betaalt, exclusief btw
  X – BTW tarief: Het btw-percentage dat u over het bovenstaande bedrag betaalt
  Y – Prijs (incl. btw): De kosten die u betaalt, inclusief btw
  Z – Originele prijs (excl. btw): De oorspronkelijke prijs van uw transactie; een deel van de kosten kunnen vergoed worden door uw organisatie, waardoor dit bedrag kan afwijken van kolom W
  AA – Definitief om: De datum waarop de transactie definitief in ons systeem is geplaatst
  AB – Selling Unit: De technische omschrijving van een transactie, bijv. ‘Treinreizen’, ‘Bus, Tram en Metroreizen’, ‘OV-fietsrit’
  AC – Reisdoel: Het door u opgegeven reisdoel aan de transactie (woon-werk, zakelijk of privé)

  Er zijn twee bijzondere situaties waardoor de inhoud van de kolommen kan afwijken:

  1. U heeft 1e klas gereisd, maar alleen 2e klas wordt door uw werkgever vergoed
   In dit geval moet u de extra kosten van de 1e klas zelf betalen. In kolom Z ziet u de originele prijs van uw transactie. In de kolommen T & U staan de locaties en in kolommen W & Y ziet u de meerprijs voor de 1e klas. In kolom AC ziet u dat het reisdoel woon-werk of zakelijk is.
  2. U reist een stuk privé voor of na een woon-werk/zakelijke rit
   In dit geval moet u de extra kosten van andere haltes zelf betalen. U ziet dan in de kolommen T & U de locaties. In kolommen W & Y ziet u de prijs van het stuk dat u zelf moet betalen. In kolom AC ziet u dat het reisdoel woon-werk of zakelijk is.
 • Wat houdt privégebruik in?

  Werkgevers kunnen het gebruik van de Reisbalans diensten voor privé doeleinden toestaan. De kosten voor het privégebruik kunnen op 2 manieren verrekend worden. Namelijk via verrekening met het salaris of via een directe incassorelatie tussen Reisbalans en de werknemer.

  Ga bij u werkgever na of privégebruik van de Reisbalans diensten is toegestaan en welke vorm van verrekening wordt toegepast.

 • Hoe werkt het als ik privékosten via mijn eigen bankrekening laat verrekenen?

  Bij verrekening via uw eigen bankrekening incasseert Reisbalans maandelijks uw privégebruik via een automatische machtiging. De automatische machtiging geeft u af via uw Reisbalans account. Hiermee staat u toe dat Reisbalans bedragen van uw bankrekening incasseert die privé zijn gemaakt. Het incasseren van de kosten wordt uitgevoerd door onze betaalpartner Twikey.

  Vervolgens kunt u privé gebruik maken van de diensten die uw werkgever met Reisbalans aanbiedt. Deze transacties dient u het reisdoel ‘Privé’ mee te geven, waardoor de kosten via uw bankrekening verrekend worden. Vergeet niet om de ritten te bevestigen.

  Let op! Als u nu op Bevestigen klikt, kunt u deze actie niet meer ongedaan maken en uw rit dus niet meer wijzigen. Controleer goed of alle details van uw rit kloppen. Twijfelt u nog? Klik dan op Annuleren.

 • Hoe kan ik het verrekenen van privégebruik via mijn eigen rekening aanzetten?

  Reisbalans portal

  Log in bij de Reisbalans portal en klik links in het menu op ‘Facturatie’. Klik op de knop ‘Automatische machtiging afgeven’. In een nieuw tabblad opent het machtigingsscherm van onze betaalpartner Twikey. Kies uw bank, vul de gevraagde gegevens in en controleer de bevestiging. U kunt dan het tabblad sluiten om weer terug te gaan naar de Reisbalans portal.
  Let op! Houd uw identifier of inloggegevens van uw bank hiervoor bij de hand.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?
  Log in via de portal en ga in het linkermenu naar ‘Facturen en machtigingen’. Hier zie je een grijze knop met ‘Automatische machtiging afgeven’. In een nieuw tabblad opent het machtigingsscherm van onze betaalpartner Twikey. Kies uw bank, vul de gevraagde gegevens in en controleer de bevestiging. U kunt dan het tabblad sluiten om weer terug te gaan naar de Reisbalans portal.
  Let op! Houd uw identifier of inloggegevens van uw bank hiervoor bij de hand.

  Reisbalans app

  Open de app en klik rechts onderin op ‘Meer’. Klik vervolgens op ‘Facturatie’ en ‘Automatische machtiging afgeven’. In een nieuw scherm opent het machtigingsscherm van onze betaalpartner Twikey. Kies uw bank, vul de gevraagde gegevens in en controleer de bevestiging. U kunt dan het scherm sluiten om weer terug te gaan naar de Reisbalans app.
  Let op! Houd uw identifier of inloggegevens van uw bank hiervoor bij de hand.

 • Wat is een machtiging voor automatisch incasso en hoe werkt het?

  Een automatische incasso houdt in dat u Reisbalans toestemming geeft om kosten die privé gemaakt zijn van uw bankrekening af te schrijven. Dit doet u door uw machtiging af te geven onder de knop ‘Facturatie’ in uw Reisbalans account (zie ook ‘Hoe kan ik het verrekenen van privégebruik via mijn eigen rekening aanzetten?’) en uw ritten en transacties het reisdoel ‘Privé’ mee te geven voor het bevestigen.

 • Waarom lukt het me niet om mijn automatische machtiging af te geven?

  Als u een foutmelding krijgt bij het afgeven van uw machtiging en er staat dat het geannuleerd is, komt dit omdat u (per ongeluk) op annuleren heeft geklikt. Was dit een foutje? Probeer het dan opnieuw via uw Reisbalans account.

  Als er staat dat het afgeven mislukt is, komt dit zeer waarschijnlijk door een technische fout bij uw bank. Probeer het over enkele minuten opnieuw.

  Blijft u een foutmelding krijgen? Neem contact op met onze klantenservice op 088 934 3456. De klantenservice is 24/7 telefonisch bereikbaar.

 • Hoe snel na het afgeven van mijn automatische machtiging kan ik (via eigen rekening) privégebruik maken van Reisbalans?

  Als u uw automatische machtiging heeft afgegeven, kunt u meteen privé gebruik maken van Reisbalans. Het is vooral belangrijk dat u de machtiging heeft afgegeven op het moment dat u de transacties op het reisdoel ‘Privé’ wilt bevestigen. Op het moment van bevestigen kijkt Reisbalans of de kosten via uw bankrekening of uw salaris verrekend moeten worden.

 • Wat gebeurt er als ik mijn machtiging intrek?

  Als u uw machtiging voor automatisch incasso intrekt, zal het privégebruik niet meer automatisch geïncasseerd worden van uw bankrekening. In plaats daarvan worden alle kosten met het reisdoel ‘Privé’ verrekend met uw salaris.

  U kunt nog wel gebruik maken van de diensten die uw werkgever ter beschikking stelt. De mobiliteitskaart of de reisproducten worden bij het intrekken van uw machtiging dus niet beëindigd.

  Als u de kosten opnieuw via uw eigen rekening wilt laten verlopen, kunt u via uw Reisbalans account een nieuwe automatische machtiging afgeven.

 • Wat is Twikey?

  Twikey is onze betaalpartner waarmee wij samenwerken voor het incasseren van privékosten. Bij deze partij geeft u de automatische machtiging af en ook het incasseren van de gemaakte kosten wordt uitgevoerd door Twikey.

 • Hoe kan ik mijn NAW-gegevens van de automatische machtiging wijzigen?

  Een wijziging van deze gegevens dient u bij uw werkgever en bank door te geven.

 • Hoe kan ik mijn bankrekeningnummer wijzigen?

  U kunt uw bankrekeningnummer voor uw automatische machtiging bij Reisbalans niet wijzigen. Als u het incasseren via een nieuw bankrekeningnummer wilt laten verlopen, moet u de huidige machtiging intrekken en een nieuwe afgeven op uw andere rekeningnummer.

 • Hoe kan ik mijn transacties kenmerken als privégebruik?

  U kunt dit doen bij het bevestigen van de gemaakte transacties. Voordat u deze ritten bevestigd, moet u bij het reisdoel ‘Privé’ aangeven.

  Let op! Als u nu op Bevestigen klikt, kunt u deze actie niet meer ongedaan maken en uw rit dus niet meer wijzigen. Controleer goed of alle details van uw rit kloppen. Twijfelt u nog? Klik dan op Annuleren.

 • Wat moet ik doen als mijn rit ten onrechte een verkeerd reisdoel heeft gekregen?

  Heeft u een transactie per ongeluk met het reisdoel ‘Privé’ bevestigd, terwijl het eigenlijk woon-werk of zakelijk was? Dan kunt u de teveel gemaakte kosten declareren via Reisbalans.

  Reisbalans portal

  Log in en klik op ‘Ritten & declaraties’. Kies de dag waarop u de declaratie wilt toevoegen en klik op de drie streepjes aan de rechterkant. Klik vervolgens op ‘+ Declaratie / Rit’. Kies de hoofdcategorie ‘Overig’. Voer het bedrag in dat u ten onrechte privé heeft betaald. Voeg een screenshot of foto toe van de rit uit de portal of app. Voer bij opmerkingen in: Per ongeluk privé bevestigd i.p.v. [woon-werk OF zakelijk]. Kies hierbij welke situatie van toepassing is. Klik daarna op ‘Opslaan’.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?
  Doorloop dan de volgende stappen: log in via de portal en druk op ‘Overzicht’. Druk op het groene plusje rechts onderin het scherm. Druk vervolgens op ‘nieuwe declaratie.’ Selecteer de datum en het bedrag van de declaratie. Voer bij ‘omschrijving’ in: Per ongeluk privé bevestigd i.p.v. (woon-werk OF zakelijk.)

  Reisbalans app

  Open de app en klik op ‘Overzicht’. Klik op het groene plusje om een nieuwe declaratie toe te voegen. Vul de datum en tijd in en geef aan dat u een bonnetje wilt declareren. Kies de hoofdcategorie ‘Overig’. Voer het bedrag in dat u ten onrechte privé heeft betaald. Voeg een screenshot of foto toe van de rit uit de portal of app. Voer bij opmerkingen in: Per ongeluk privé bevestigd i.p.v. [woon-werk OF zakelijk]. Kies hierbij welke situatie van toepassing is. Klik daarna op ‘Opslaan’.

 • Wat moet ik doen als mijn factuur en/of te incasseren bedrag niet klopt?

  Als uw factuur en/of het te incasseren bedrag niet klopt, neem dan contact op met de klantenservice. Als het bedrag al is afgeschreven, storneer dit geld dan niet. Neem contact op met onze klantenservice op 088 934 3456. De klantenservice is 24/7 telefonisch bereikbaar.

 • Waarom is de betaling van mijn factuur niet gelukt?

  Als u een e-mail van ons ontvangen heeft met daarin het bericht dat het incasseren niet gelukt is, kan dit verschillende redenen hebben. U hoeft het bedrag echter niet zelf naar ons over te maken, want over 5 werkdagen zullen wij het bedrag opnieuw proberen te incasseren. Omdat we ervoor willen zorgen dat het goed gaat, vragen wij u om te controleren of u voldoende saldo op uw bankrekening heeft staan.

 • Wanneer ontvang ik mijn factuur?

  Omstreeks de 8e van elke maand ontvangt u een mail met de aankondiging van de incasso en de verwijzing naar de factuur die u kunt terugvinden in uw Reisbalans account. De factuur bevat de kosten van de maand ervoor. Dus in de maand mei ontvangt u de factuur met kosten over de maand april. Hierbij is het moment waarop u uw ritten heeft bevestigd van belang.

 • Waar kan ik de privékosten vinden?

  Reisbalans portal

  Log in via de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Bij elke rit die bevestigd is op het reisdoel Privé vindt u de kosten door op de rit te klikken. In het scherm dat dan opent staat rechts de regel ‘Ter facturatie’. Dit is het bedrag dat bij u in rekening gebracht zal worden voor deze privérit.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal? Doorloop dan de volgende stappen om uw privékosten te vinden. Log in via de portal en klik in het linker menu op ‘Uw resultaat’. Selecteer ‘heb verbruikt’ onder ‘ik wil weten wat ik…’ U krijgt het totale bedrag te zien dat u privé gebruikt heeft. Als dit bedrag hoger is dan wat u vergoed krijgt, is het verschil daartussen wat u in rekening gebracht wordt.

  Reisbalans app

  Open de app en klik op ‘Overzicht’. Bij elke rit die bevestigd is met reisdoel privé vindt u de kosten door op de rit te klikken. In het scherm dat dan opent vindt u de kosten terug bij het onderdeel ‘Overzicht’. Dit is het bedrag dat bij u in rekening gebracht zal worden voor deze privérit.

 • Wat staat er op mijn factuur?

  In de omschrijving van uw factuur vindt u een opsomming van de gemaakte kosten per categorie (bijv. OV of Parkeren) en het bijbehorende btw tarief. De totale kosten worden zowel inclusief als exclusief btw getoond. Rechtsboven vindt u de contactgegevens van de klantenservice voor het geval u vragen heeft.

 • Hoe neem ik mijn fiets mee in de trein?

  Als u tijdens daluren uw fiets wilt meenemen in de trein moet u een reservering maken en een ‘Fietskaart Dal’ kopen. De reservering kan gemaakt worden via Treinwijzer, ns.nl, de NS app, een balie of de NS klantenservice.

 • Hoe kan ik mijn persoonlijke gegevens wijzigen?

  Dit kunt u doen door in te loggen bij de portal en rechts bovenin op uw naam te klikken. Hier ziet u vervolgens uw persoonlijke gegevens, die u kunt wijzigen.

  Let op! Maakt uw werkgever gebruik van Single Sign On (SSO)? Dan moet u uw gegevens bij uw werkgever wijzigen. Door de koppeling zullen uw persoonlijke gegevens automatisch bij Reisbalans aangepast worden.

 • Waarom wordt mijn GPS-rit niet geregistreerd?

  Hier kunnen meerdere redenen voor zijn. Dit zijn enkele tips die mogelijk kunnen helpen:

  • Controleer of u de meest actuele versie van de app hebt geïnstalleerd
  • Check of de app open staat en of u bent ingelogd
  • Check of de GPS-functionaliteit aan staat
  • Check of de ‘locatievoorzieningen’ op uw telefoon zijn geactiveerd
  • Check of ‘background app refresh’/‘ververs apps op de achtergrond’ aan staat (voor iPhone gebruikers)
  • Is dit allemaal het geval? Sluit dan de app even af en open hem opnieuw.

  Android heeft specifieke energiebesparingsapps en batterij besparende instellingen in de telefoon. Deze app of instelling vraagt een gebruiker om de app in een energiebesparingstand te zetten als een app teveel batterij vraagt van de telefoon. Deze vraag wordt ook gesteld over de Reisbalans app. Als u daarvoor kiest, vervalt de achtergrond functionaliteit van onze app en dus worden er geen ritten meer geregistreerd. U kunt binnen deze apps en instellingen terugzien welke apps in de energiebesparende stand staan. Zorg ervoor dat Reisbalans hier niet tussen staat.

  Volg de onderstaande stappen om dit aan te passen:

  1. Ga naar de instellingen op uw telefoon en klik op ‘Apps’.
  2. Zoek de Reisbalans app en klik hierop.
  3. Klik op ‘Batterij’ en selecteer ‘Onbeperkt’.
  4. Uw instelling wordt automatisch opgeslagen.

  Lukt het ondanks deze tips niet? Neem dan contact op met de klantenservice van Reisbalans. Wij zijn 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 088-934 34 56 of klantenservice@reisbalans.nl.

 • Wat betekent het vraagteken bij mijn rit?
  Wanneer u een rit maakt met de GPS-functionaliteit, wordt niet altijd automatisch het juiste vervoermiddel aan de rit gekoppeld. In dat geval ziet u in uw overzicht een rit met een vraagteken. Deze rit kunt u niet zomaar bevestigen. U moet hiervoor eerst de rit wijzigen en het juiste vervoermiddel toevoegen, bijvoorbeeld een auto of fiets.
 • Hoe lang mag ik mijn fiets stallen in de beveiligde fietsenstallingen?

  U mag uw fiets maximaal 28 dagen aaneengesloten in een beveiligde fietsenstalling op het station laten staan.

 • Moet ik een rit met een poolauto declareren?

  Ja, dat moet. U kunt de rit automatisch laten registreren (via de GPS-functionaliteit in onze app) of handmatig toevoegen. Selecteer hierbij als vervoermiddel de poolauto. Zie ook de vraag ‘Hoe kan ik een rit declareren?’ in de categorie Ritadministratie.

 • Hoe kan ik een bonnetje declareren?

  Reisbalans portal

  Log in via de portal en druk op ‘Ritten & declaraties’. Kies de dag waarop u de declaratie wilt toevoegen en druk op de drie streepjes aan de rechterkant. Druk vervolgens op ‘+ Declaratie / Rit’. Kies de hoofdcategorie waarin uw declaratie valt en kies vervolgens een subcategorie. Voer het bedrag in en upload een foto van het bonnetje. Klik daarna op ‘Opslaan’.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?

  Via het ‘Home’ scherm kunt u onder ‘Direct toevoegen’ een nieuwe declaratie toevoegen. Selecteer deze optie en declareer de gemaakte kosten door het formulier in te vullen.

  Reisbalans app

  Open de app, klik op ‘Snel naar’ en op ‘Declaratie’. Vul het formulier in om uw declaratie toe te voegen. U kunt ook een declaratie toevoegen door naar ‘Overzicht’ te gaan. Klik op de groene plus rechts onderin het scherm en daarna op ‘Nieuwe declaratie’. Vul het formulier in om uw declaratie toe te voegen.

 • Ik ben mijn Yellowbrick wachtwoord vergeten, wat nu?

  U kunt een nieuw wachtwoord opvragen voor uw Yellowbrick account in zowel de portal als de app.

  Reisbalans portal
  Log in via de portal en klik in het menu links op ‘Parkeren’. Klik vervolgens op de link ‘Yellowbrick wachtwoord vergeten’. U kunt nu een nieuw wachtwoord aanmaken door eerst uw e-mailadres in te voeren en vervolgens op ‘Verstuur wachtwoord’ te klikken. Uw nieuwe wachtwoord wordt naar het e-mailadres gestuurd, waarna u deze kunt gebruiken om in te loggen bij Yellowbrick.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?
  Log in via de portal en ga in het linkermenu naar ‘Kaarten en diensten’. Druk op ‘Yellowbrick’. U ziet daar een link ‘Wachtwoord aanvragen’. Als u hierop drukt, wordt u automatisch naar de omgeving van Yellowbrick gestuurd waar u nieuwe inloggegevens kunt aanmaken.

  Reisbalans app
  Open de app en klik rechts onderin op ‘Meer’. Ga vervolgens naar ‘Services’ en ‘Straatparkeren’. Ga naar het kopje ‘Wachtwoord vergeten?’ en klik op ‘Website openen’. Als u de pop-up ‘Website openen?’ krijgt, klik dan op ‘Ga verder’. U kunt nu een nieuw wachtwoord aanmaken door eerst uw e-mailadres in te voeren en vervolgens op ‘Verstuur wachtwoord’ te klikken. Uw nieuwe wachtwoord wordt naar het e-mailadres gestuurd, waarna u deze kunt gebruiken om in te loggen bij Yellowbrick.

 • Hoe kan ik bij een zakelijke rit geen woon-werk-deel meenemen?

  Door deze functie te gebruiken, worden de woon-werk kilometers van deze rit niet apart berekend en ontvangt u voor de gehele rit de afgesproken zakelijke vergoeding.

  Reisbalans portal

  Log in via de portal en druk op ‘Ritten & declaraties’. Kies de dag waarop u uw rit wilt toevoegen en druk op het menu aan de rechterkant. Selecteer ‘+ Declaratie/Rit’. Vul vervolgens het formulier in. Selecteer de optie ‘Deze rit is niet gecombineerd’ en sla de rit op. De rit wordt nu aan uw overzicht toegevoegd.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?

  Log in via de portal en ga via het menu links naar ‘Overzicht’. Druk op de groene plus rechts onderin het scherm en druk op ‘Nieuwe declaratie’. Hier kunt u de rit toevoegen. Vul de gevraagde gegevens in en selecteer ‘Zakelijk’ bij declaratiedoel. Selecteer de optie ‘deze rit is niet gecombineerd’ en sla de rit op. De rit wordt nu aan uw overzicht toegevoegd.

  Reisbalans app

  Open de app en druk op ‘Overzicht’, of ga naar ‘Overzicht’ in het menu onderin. Vul vervolgens het formulier in en scroll naar ‘Hoe wilt u declareren?’. Vink ‘Deze rit is niet gecombineerd (geen woon-werk-deel meenemen)’ aan en klik op ‘Opslaan’. Uw rit is nu aan uw overzicht toegevoegd. Vergeet niet de rit te bevestigen.

 • Hoe voeg ik thuiswerktoeslag/dagvergoeding woon-werk toe?

  Reisbalans portal

  Log in via de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Kies de dag waarop u uw rit wilt toevoegen en klik op het menu aan de rechterkant. Selecteer vervolgens ‘Thuiswerkvergoeding’/ ’Dagvergoeding woon-werk’. De vergoeding wordt automatisch aan uw overzicht toegevoegd.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?

  Via het ‘Home’ scherm kunt u onder de tegel ‘Vergoedingen voor vandaag’ een Thuiswerkvergoeding of Dagvergoeding woon-werk aanvragen. Druk op de groene plus om de vergoeding automatisch aan het overzicht toe te voegen.

  Voor het toevoegen van een Thuiswerkvergoeding of een Dagvergoeding woon-werk op een andere datum dan vandaag, gaat u in het menu links naar ‘Overzicht’. Druk op de groene knop rechts onderin het scherm om de vergoeding aan te vragen en de data te selecteren.

  Reisbalans app

  Voor vandaag: In het startscherm kunt u onder ‘Vergoedingen voor vandaag’ een ‘Thuiswerkvergoeding’ of ‘Dagvergoeding woon-werk’ toevoegen. De vergoeding wordt automatisch aan uw overzicht toegevoegd.

  Voor een andere datum: Open de app en ga naar ‘Overzicht ’ in het menu onderin. Druk op het groene plusje onderin en selecteer ‘Thuiswerkvergoeding’ of ’Dagvergoeding woon-werk’. Kies vervolgens de datum en druk op ‘Opslaan’. De vergoeding wordt automatisch aan uw overzicht toegevoegd.

 • Hoe declareer ik snel een retour woon-werk rit?

  Reisbalans portal

  Log in via de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Druk bij de dag waarop u de ritten wilt toevoegen op het menu aan de rechterkant en klik op ‘+ Woon-werk ritten’. Hiervoor moet u bij uw profiel uw huis- en werkadres hebben ingevuld. Uw retourritten zijn nu aan uw overzicht toegevoegd. Vergeet niet de ritten te bevestigen.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?

  Log in via de portal. Op het ‘Home’ scherm selecteert u bij ‘Direct toevoegen’ de optie ‘Woon-werkritten’. De woon-werkrit verschijnt nu automatisch bij ‘Overzicht’.

  Reisbalans app

  Open de app. Op het startscherm ziet u onder ‘Snel naar’ de optie ‘woon-werkritten’ staan. Als u hierop klikt kunt u de datum selecteren waarvoor u de woon-werkrit wil aanmaken. Sla de woon-werkrit op. Hij verschijnt nu automatisch bij ‘Overzicht’.

 • Hoe gebruik ik Greenwheels?

  Een Greenwheels auto reserveren

  Nadat u Greenwheels via uw Reisbalans account heeft geactiveerd kunt u bij Greenwheels een auto huren:

  • Dit kunt u doen op www.greenwheels.nl of download de Greenwheels app.
  • Log in met het e-mailadres en wachtwoord dat u gebruikt voor uw Reisbalans account.
  • Kies op de kaart een auto, selecteer het tijdstip waarop u de auto nodig heeft en druk op “Reserveer nu”.
  • Indien gewenst kunt u nu een notitie en bestemming aan de reservering toevoegen. Ook bevestigt u nu de reservering.

   

  Een Greenwheels auto gebruiken

  U vindt hier de basis informatie voor het gebruiken van een Greenwheels auto, voor meer informatie kunt u terecht bij Greenwheels.

  • Open de auto door uw mobiliteitskaart tegen de kaartlezer op de voorruit te houden of maak gebruik van de Greenwheels app of mobiele website.
  • Pak de boordcomputer uit het dashboardkastje en voer uw viercijferige pincode in.
  • Pak de automap uit het dashboardkastje. Hierin staan de al bij Greenwheels bekende schades. Loop een rondje om de auto en controleer deze. Heeft u een nieuwe schade? Of is de auto niet schoon? Geef dit dan door aan Greenwheels op 088 2100100.
  • Beantwoord de vragen die op de boordcomputer verschijnen. Pak de sleutel onderuit de boordcomputer. U kunt de auto nu starten en wegrijden.

   

  Tanken

  • Pak wanneer u de motor heeft uitgezet de boordcomputer en haal de tankpas eruit.
  • Op het display verschijnt de pincode van de tankpas.
  • Onthoud deze samen met de kilometerstand (deze moet u invoeren bij het afrekenen).
  • Open de tankdop met de contactsleutel en start het tanken.
  • Reken af met de Greenwheels tankpas en volg de instructies op de terminal. Antwoord bij de vraag of de auto vervangend vervoer is met “nee”.
  • Stop de tankpas altijd terug in de boordcomputer.

   

  Uw rit beëindigen

  Bij een tussenstop sluit u de auto gewoon af met de sleutel. Als u terug bent op het uitgiftepunt, steekt u de sleutel weer terug in de boordcomputer. Sluit de auto
  vervolgens af door uw mobiliteitskaart tegen de kaartlezer op de voorruit te houden of sluit de auto af met de Greenwheels app of mobiele website.

   

  (Verkeers)boetes

  Door het in gebruik nemen van een Greenwheels auto gaat u akkoord met de voorwaarden van Greenwheels. Eventuele boetes en/of schades die ontstaan door het niet volgen van de verkeersregels en/of het niet volgen van de instructies van Greenwheels kunnen door uw werkgever op u worden verhaald.

   

  Verzekering
  Iedere auto is verzekerd inclusief een Ongevallen-inzittenden verzekering. Dit betekent dat zowel schade aan derden als aan de inzittende is gedekt. De bezittingen die u in de auto meeneemt vallen niet onder deze verzekering. Tevens kan Greenwheels niet aansprakelijk gehouden worden voor diefstal van of schade aan deze bezittingen. Bij schade tijdens uw rit is het eigen risico standaard per schadegeval € 350,-.

 • Wat kost Greenwheels?

  Het tarief voor het huren van een Greenwheels auto is €8,80,- per uur, met een maximaal dagtarief (per 24 uur) van €88,-. Per rit kunt u de eerste 80 kilometers kosteloos rijden. Als u verder rijdt dan 80 kilometer, kost dat €0,35 voor alle extra kilometers.

 • Kan ik de mobiliteitskaart naar een adres buiten Nederland laten sturen?

  Ja dat kan. Wij versturen de mobiliteitskaart naar het (huis)adres dat bij ons bekend is, als dit adres zich in een van de volgende landen bevindt:

  -Nederland
  -België
  -Duitsland
  -Luxemburg
  -Spanje
  -Frankrijk
  -Oostenrijk

 • Waarom zie ik een bedrag als ik incheck met mijn kaart?

  OV-vervoerders in Nederland maken gebruik van een zogeheten instaptarief. Dit instaptarief kan verschillen per vervoerder. Als u incheckt, wordt het instaptarief van uw saldo afgeschreven. Dit is het bedrag wat u ziet zodra u incheckt met uw mobiliteitskaart.

  Bij het uitchecken wordt het tarief voor de reis berekend en de rest van het bedrag teruggestort op uw kaart. U ziet bij het uitchecken het bedrag wat u betaald heeft en het bedrag wat nog op uw mobiliteitskaart staat.

 • Wat moet ik doen als ik vergeten ben in- of uit te checken?

  Als u vergeten bent in of uit te checken ziet u in uw Reisbalans omgeving een niet-complete rit staan, waarvoor een boetebedrag in rekening wordt gebracht. Dit bedrag kunt u terugvragen door de volgende stappen te volgen.

  1. U ontvangt een e-mail met de mededeling dat u vergeten bent in- of uit te checken en een onvolledige rit hebt.
  2. In het overzicht in uw Reisbalans omgeving ziet u de onvolledige rit staan met de mededeling dat hiervoor een boete in rekening gebracht wordt.
  3. Voor het bedrag dat als boete in rekening is gebracht, kunt u restitutie aanvragen op uitcheckgemist.nl. Het kan vijftien dagen duren tot uw rit op deze website te zien is.

  Let op: Na het aanvragen van de restitutie ontvangt u alleen het bedrag van de boete terug. Dat is dus het totale bedrag min de ritprijs.

  1. U haalt het terug te krijgen bedrag zelf op bij een NS-automaat of bij een OV-chipkaart servicepunt. U kunt het bedrag ook terug op uw OV-chipkaart laten storten door met deze kaart in te checken bij een metro-, tram- of treinstation.
  2. Na het ontvangen van de restitutie komt dit als een positieve transactie in uw Reisbalans overzicht te staan.

  Mag u van uw werkgever compensatie aanvragen voor de overgebleven ritprijs? Bekijk de vraag ‘Hoe kan ik compensatie aanvragen voor het restbedrag tussen de boete en het restitutiebedrag?’

 • Wat moet ik doen als ik vertraging met de trein heb opgelopen?

  Als u vertraging bij de NS hebt opgelopen, dan kunt u hier uw geld terugvragen.

 • Hoe kan ik de fietsenstalling op een treinstation gebruiken?

  Uw mobiliteitskaart bevat het zogenoemde Stallen-op-rekening. Daarmee kunt u uw eigen fiets stallen in de bewaakte stationsfietsenstallingen. Bij sommige stallingen wordt alleen uw mobiliteitskaart gescand (bij het halen en het brengen). Bij andere stallingen krijgt u ook (éénmalig) een sticker met streepjescode op uw fiets geplakt. De meeste stallingen zijn de eerste 24 uur gratis.

  Meer informatie over Stallen-op-rekening én de aangesloten stallingen vindt u hier.

 • Hoe stel ik een favoriet adres in?

  Om snel handmatig ritten toe te kunnen voegen, kunt u uw meest bezochte adressen als favoriet toevoegen.

  Reisbalans portal
  Log in via de portal en klik vervolgens op ‘Favorieten’. Klik rechtsboven op de groene knop met ‘Favoriete locatie toevoegen’. Geef uw favoriete adres een naam (bijvoorbeeld ‘Werk’) en vul het bijbehorende adres is. Klik vervolgens op ‘Opslaan’. U kunt nu uw favoriete adressen bekijken en deze terugvinden als u een rit declareert.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal? Ga via het menu links naar ‘Favorieten’. Druk rechts onderin het scherm op de groene plus om een favoriet toe te voegen. Druk vervolgens op opslaan. De favoriet is nu toegevoegd.

  Reisbalans app
  Open de app en druk rechts onderin op ‘Meer’. Ga vervolgens naar ‘Favorieten’ en klik rechts onderin op het groene plusje om een nieuw favoriet adres toe te voegen. Druk vervolgens op ‘Opslaan’. De favoriet is nu toegevoegd.

 • Wat doe ik met de GPS registratie van mijn reis met het OV?

  Als u de GPS-functionaliteit van de app aan heeft staan, kan het zijn dat u in uw account transacties terugziet die met het OV zijn gemaakt. Bevestig deze ritten niet. OV transacties worden namelijk automatisch geregistreerd door het in- en uitchecken met uw mobiliteitskaart en worden dubbel geregistreerd als u de GPS-functionaliteit aan heeft staan.

  U kunt de dubbele transacties van de GPS-functionaliteit simpelweg verwijderen door de rit te selecteren en op ‘Verwijderen’ te klikken.

  Let op: het kan zijn dat u de ritten niet meteen in uw account ziet staan, maar dat deze één of twee dagen later pas te zien zijn.

   

 • Hoe kan ik een rit met mijn motor of motorscooter toevoegen?

  Reisbalans portal

  Wanneer u een rit handmatig toevoegt, kunt u uit verschillende vervoermiddelen kiezen waarmee u de rit mogelijk gemaakt heeft. Om uw motor of motorscooter te kunnen selecteren, moet u deze eerst als vervoermiddel toevoegen. Let op: een scooter tot 50cc hoeft u niet als voertuig toe te voegen. Alleen motoren of motorscooters boven de 50cc kunt u met het kenteken toevoegen als voertuig.

  Log in via de portal en druk op ‘Vervoermiddelen’. Klik rechts bovenin op ‘Voeg privé-motor toe’ en voer uw kenteken en overige kenmerken in. Klik daarna op ‘Opslaan’. Het vervoermiddel is nu terug te vinden wanneer u een rit handmatig toevoegt.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal? Log in via de portal en ga links in het menu naar ‘Vervoermiddelen’. Druk rechts onderin op het groene plusje. Hier kunt u uw motor of motorscooter toevoegen. Vul de gevraagde gegevens in en druk op ‘Registreren’. Het vervoermiddel is toegevoegd en kunt u terugvinden wanneer u een rit handmatig toevoegt.

  Reisbalans app

  Open de app en klik rechts onderin op ‘Meer’. Kies voor ‘Vervoermiddelen’ en klik vervolgens op het groene plusje rechts onderin. Selecteer het icoontje ‘Motor’ en voer uw kenteken en overige kenmerken in. Klik daarna op ‘Registreer’. Het vervoermiddel is nu terug te vinden wanneer u een rit handmatig toevoegt.

 • Hoe kan ik mijn OV-rit splitsen in verschillende reisdoelen?

  Dit is alleen mogelijk via de Reisbalans portal

  Reisbalans portal

  Log in via de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Klik op de OV rit die u wilt splitsen en klik op ‘Wijzigen’. Vul het aantal kilometers in dat u privé heeft gereisd. Klik vervolgens op ‘Opslaan’. Uw rit is nu gesplitst. Vergeet niet om uw rit te bevestigen.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?

  Log in via de portal en ga via het menu links naar ‘Overzicht’. Zoek de OV-reis die u wilt wijzigen, en druk op ‘Wijzigen’. Vul het aantal kilometers in dat u privé heeft gereisd. Klik vervolgens op ‘Opslaan’. Uw rit is nu gesplitst. Vergeet niet om uw rit te bevestigen.

 • Ik krijg een foutmelding als ik wil afrekenen met mijn tankpas, wat nu?

  Wanneer u bij een bemand tankstation afrekent, kan het voorkomen dat u een foutmelding krijgt op het moment dat u uw tankpas bij de pinautomaat houdt om contactloos te betalen. De pinautomaat herkent dan eerst de OV-chip functie van de pas, voordat de magneetstrip wordt geregistreerd waarmee daadwerkelijk wordt afgerekend.

  U kunt in dit geval het beste de medewerker van het tankstation verzoeken om de functie ‘contactloos betalen’ van de pinautomaat uit te zetten.

 • Hoe kan ik een OV-fiets huren?

  U kunt met uw mobiliteitskaart een OV-fiets huren, bijvoorbeeld voor het laatste stukje van uw reis. U hoeft bij de fietsenstalling alleen uw mobiliteitskaart te laten scannen door een medewerker en u kunt vervolgens direct wegrijden. De rit kunt u later terugzien in uw Reisbalans account.

  Bij een onbemande stalling scant u uw mobiliteitskaart bij de poortjes om binnen te komen. Scan de mobiliteitskaart bij de automaat en selecteer een OV-fiets. Vervolgens gaat er een sleutelkast open en kunt u de sleutel van de geselecteerde fiets meenemen.

  Steeds vaker gebruikt u uw mobiliteitskaart ook als sleutel van de OV fiets. Houd uw mobiliteitskaart tegen de kaartlezer en druk op de knop op het fietsslot om de rit én de fiets te openen. Als u tijdens uw reservering de fiets op slot wilt zetten, drukt u de knop drie seconden in. Houdt vervolgens de mobiliteitskaart nogmaals voor de kaartlezer wanneer u uw rit wilt vervolgen. Sluit aan het einde van uw rit het slot van de OV-fiets om de huur automatisch te stoppen.


 • Hoe reserveer ik een taxi met Reisbalans?

  Indien u van uw werkgever gebruik mag maken van een taxi, kunt u een reservering maken bij onze klantenservice per telefoon of e-mail.

  Reserveer uw taxi minimaal één uur van te voren per telefoon. U kunt ons per telefoon 24/7 bereiken op 088 – 934 34 56.
  Indien u een reservering wilt maken per e-mail ontvangen wij deze graag minimaal één werkdag van te voren bij onze klantenservice via klantenservice@reisbalans.nl.

 • Hoe zijn de deelfietsen verzekerd?

  Alle e-bikes zijn tegen Casco- & WA-schade en diefstal verzekerd via ENRA verzekeringen. Wij hanteren geen eigen risico bij een niet verwijtbare schade.

 • Hoe kan ik tanken met mijn mobiliteitskaart?

  Met uw mobiliteitskaart kunt u bijna overal in Nederland tanken. Klik hier voor een overzicht.

  De Reisbalans kaart werkt hetzelfde als een gewone tankkaart. U gebruikt deze bij de kassa van het tankstation om af te rekenen of bij de terminal in geval van een onbemand tankstation.

  Zo werkt het bij een onbemand tankstation:

  Volg onderstaande stappen voor het afrekenen van uw brandstofkosten:

  1. Onthoud uw kilometerstand bij het verlaten van de auto (deze moet u invoeren bij het afrekenen).
  2. Reken na het tanken af met uw mobiliteitskaart (of vóóraf ingeval van onbemande tankstations).
  3. Steek uw kaart in het PIN-apparaat en voer de kilometerstand en pincode in. De pincode voor het tanken heeft u aangemaakt bij uw registratie voor de mobiliteitskaart.
  4. U heeft nu betaald. Uw tanktransactie ziet u terug in uw portal en de app.

  Let op! Het is niet mogelijk om met uw mobiliteitskaart in het buitenland af te rekenen. Declareer uw buitenlandse tankbon(nen) via Reisbalans. De uitbetaling geschiedt via uw werkgever.

 • Ik ben de pincode voor het tanken vergeten, wat nu?

  Tijdens uw registratie heeft u uw viercijferige pincode gekozen. Als u uw pincode bent vergeten kunt u contact opnemen met de klantenservice. Indien u 3 keer de verkeerde pincode heeft, gebruikt wordt uw mobiliteitskaart tijdelijk geblokkeerd voor tanken. Na 24 uur kunt u met de juiste pincode weer betalingen doen.

 • Hoe kan ik gebruik maken van Carwash?

  Met uw mobiliteitskaart kunt u ook gebruikmaken van Carwash. Met meer dan 1.100 aangesloten carwash locaties is er altijd wel een carwash in de buurt waar u terecht kunt met de tankpas van Travelcard. Om het u gemakkelijk te maken kunt u met de locator voor de smartphone gemakkelijk een carwash in de buurt vinden. Of klik hier voor de lijst met Carwash locaties.

  Het afrekenen van carwash met de tankpas is heel gemakkelijk. Net als bij het afrekenen van brandstof voert u bij het afrekenen de pincode en eventueel de kilometerstand in.

 • Hoe werkt elektrisch laden met een Enecodruppel?

  Als u elektrisch mag laden met een Enecodruppel, dan kunt u deze gebruiken bij alle openbare laadpalen en bij Eneco privé laadpalen.

  Heeft u een privé laadpaal van een andere leverancier? Dan verzoeken wij u contact op te nemen met de leverancier om uw laadpaal open te laten stellen voor Eneco.

  Elektrisch laden doet u zo:

  1. Parkeer uw auto bij een laadpaal
  2. Koppel de laadpaal aan uw auto. Bij de meeste laadpalen zal er een groen licht verschijnen als de koppeling goed is. Bij rood licht is er een storing en is laden niet mogelijk.
  3. Houd de druppel voor de aangegeven plaats op de laadpaal en wacht tot de lampjes blauw kleuren. Dit is de indicatie dat het laden is gestart.
  4. Ontgrendel bij terugkomst de laadpaal met de druppel en koppel de laadkabel los.
 • Hoe activeer ik Greenwheels met Reisbalans?

  U maakt via de Reisbalans portal uw Greenwheels account aan. Nadat u uw account via de Reisbalans portal heeft geactiveerd, kunt u bij Greenwheels een auto reserveren en gebruiken.

  Activeren van Greenwheels via de Reisbalans portal
  Om Greenwheels te activeren, heeft u een mobiliteitskaart nodig waarop het product Greenwheels beschikbaar is. U kunt in uw portal zien of dit product op verzoek van uw werkgever beschikbaar is gesteld.

  • Ga in uw portal naar ‘Mobiliteitskaart’ in het linker menu. Maakt u gebruik van de nieuwe portal? Dan klikt u op ‘Diensten.’ Vervolgens doorloopt u de onderstaande stappen.

  • Als u naar beneden scrolt, ziet u een kopje Greenwheels staan met daaronder ‘Greenwheels registeren’. Wanneer u hierop klikt, krijgt u een scherm te zien waarop u uw gegevens kunt invullen (o.a. uw rijbewijsnummer).

  Een halve dag na registratie wordt de registratielink zichtbaar op dezelfde plek in de portal als waar u zich geregistreerd heeft. De registratielink verwijst u door naar een Greenwheels registratiepagina.

  • Op deze Greenwheels-registratiepagina voert u een door u zelf gekozen wachtwoord en PIN-pincode in en rond u uw registratie af.

 • Hoe kan ik mijn mobiliteitskaart beëindigen?

  Indien u geen gebruik meer wilt maken van uw mobiliteitskaart of u uit dienst gaat, kunt u deze beëindigen in Mijn Reisbalans.

  • Log in op Mijn Reisbalans en klik links in het menu op ‘Mobiliteitskaart’
  • Scroll naar beneden en klik op ‘Beëindigen’ om de mobiliteitskaart te beëindigen.
  • Stuur de mobiliteitskaart naar Reisbalans en knip deze niet door (een postzegel is niet nodig)

  Reisbalans
  Antwoordnummer 938
  3500 VB Utrecht

  Let op! Nadat u uw mobiliteitskaart heeft beëindigd, kunt u geen gebruik meer maken van eventuele aanvullende diensten (zoals parkeren, deelauto’s en ov-fiets).

 • Wat is deelvervoer?

  Bij deelvervoer maken meerdere personen om de beurt gebruik van één of meerdere vervoersmiddelen. Denk hierbij aan een deelauto of deelfiets. Om complexiteit met sleuteloverdracht te vermijden, wordt deelvervoer geopend en gesloten met een app i.p.v. met een traditionele sleutel.

  Bij Reisbalans bieden we ‘eigen’ deelvervoer aan (die bij uw werkgever staan en alleen door u en uw collega’s te gebruiken zijn) en publiek deelvervoer via onze partners (Greenwheels, MyWheels, etc.)

 • Hoe reserveer ik een deelauto?
  1. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer. Klik vervolgens (optioneel via het plusje) op Deelvervoer
  2. Klik op de + onderin in het scherm
  3. Selecteer een stardatum en tijd. Let op! Deze reservering mag niet in het verleden zijn.
  4. Selecteer een einddatum en tijd
  5. Kies een beschikbare deelauto
  6. Maak de reservering aan door op Bevestig reservering te klikken.
 • Hoe beëindig ik de reservering van een deelauto?
  1. Breng de deelauto terug op de thuislocatie.
  2. Laad de accu altijd op
  3. Zet Bluetooth aan op uw mobiele telefoon
  4. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer. Klik vervolgens (optioneel via het plusje) op Deelvervoer
  5. Klik op uw reservering
  6. Klik op de groene knop met Verbinden
  7. Vergrendel de auto door op de blauwe knop met Vergrendelen te klikken
  8. Beëindig de reservering door op Reservering stoppen te klikken
  9. Bevestig dit
 • Hoe kan ik mijn autoreservering wijzigen of annuleren?

  Hoe kan ik een reservering wijzigen?
  Dit kunt u niet zelf doen. Bel voor het wijzigen van een reservering altijd met de Reisbalans klantenservice: 088 – 934 34 56.

  Hoe kan ik een reservering annuleren?
  Dit kunt u zelf doen in de Reisbalans app mits de reservering nog niet is ingegaan.  Reserveer alleen een auto als u deze echt nodig heeft. U benadeelt mogelijk anderen door vlak voor vertrek de reservering te annuleren.

  Wat betekenen de verschillende statussen bij mijn reserveringen?
  Gereserveerd: Reservering aangemaakt maar nog niet bevestigd door de beheerder
  Bevestigd: Reservering bevestigd door de beheerder
  Gestart: Huidige actieve reservering
  Afgerond: Reservering is beëindigd
  Geannuleerd: Geannuleerde reservering

 • Hoe open ik een deelauto?

  De auto opent u met de Reisbalans app. Nadat u een reservering heeft gemaakt kunt u in de app de auto openen.

  1. Zet Bluetooth aan op uw mobiele telefoon
  2. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer. Klik vervolgens (optioneel via het plusje) op Deelvervoer
  3. Klik op uw huidige reservering
  4. Klik op de groene knop met Reservering starten als deze nog niet gestart is
  5. Klik op de groene knop met Verbinden
  6. Ontgrendel de auto door op de blauwe knop met Ontgrendelen te klikken
 • Hoe sluit ik een deelauto?

  De auto kunt u sluiten met de Reisbalans app.

  1. Zet de versnellingspook in de P-stand (voet op de rem)
  2. Zorg dat alle ramen gesloten zijn
  3. Zet de auto uit door op de start/stop knop te drukken
  4. Zet Bluetooth aan op uw mobiele telefoon (indien deze niet aanstond)
  5. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer. Klik vervolgens (optioneel via het plusje) op Deelvervoer
  6. Klik op uw huidige reservering
  7. Klik op de groene knop met Verbinden
  8. Vergrendel de auto door op de blauwe knop met Vergrendelen te klikken

  Hoe sluit ik de deelauto af aan het einde van de reservering?
  Zet de auto altijd terug op de thuislocatie aan het einde van de rit. Laad de auto altijd weer op voor de volgende gebruiker!

  1. Parkeer de auto op zijn plek en zet de versnellingspook in de P-stand (voet op de rem)
  2. Zorg dat alle ramen dicht zijn
  3. Zet de auto uit door op de start/stop knop te drukken
  4. Open het laadklepje (rechtsachter) met de hand door er op te drukken
  5. Sluit de oplaadkabel aan op de auto en de laadpaal
  6. Houd de laadtag bij het display van de laadpaal. Als het lampje van de laadpaal DONKERBLAUW kleurt, laadt de accu op.

  Lukt het niet? Druk de kabels extra goed aan. Houd de laadtag nog eens bij het display van de laadpaal.

  1. Controleer of het laden is begonnen op het dashboard van de auto
  2. Berg de laadtag weer op in het dashboardkastje
  3. Zet Bluetooth aan op uw mobiele telefoon (indien deze niet aanstond)
  4. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer. Klik vervolgens (optioneel via het plusje) op Deelvervoer
  5. Klik op uw reservering
  6. Klik op de groene knop met Verbinden
  7. Vergrendel de auto door op de blauwe knop met Vergrendelen te klikken
  8. Beëindig de reservering door op Reservering stoppen te klikken
  9. Bevestig dit
 • Hoe start en gebruik ik een elektrische deelauto?

  De auto opent u met de app. De auto maakt geen geluid, anders dan u van niet-elektrische auto’s gewend bent.

  1. Controleer of de versnellingspook in de P-stand staat en trap het rempedaal in
  2. Start de auto met de start/stop knop links naast de versnellingspook
  3. Zet de versnellingspook in de versnelling

  P= Parkeerstand/ uit de versnelling en automatisch op de rem
  R= Reverse/ achteruit rijden
  N= Neutraal/ vrij
  D = Drive/ vooruit rijden
  B = ECO modus/ regeneratief remmen   ingeschakeld

  1. Laat het rempedaal opkomen
  2. U kunt nu rijden door het gaspedaal te bedienen

  Hoe moet ik rijden met een Volkswagen E-Golf?

  De e-Golf rijdt als een normale auto. De e-Golf is een automaat. Na het ontkoppelen van de laadkabel start u de auto zoals u gewend bent, maar trapt tegelijkertijd wel het rempedaal in. Bij een elektrische auto zal u geen startend motorgeluid horen.

  Bij terugkomst koppelt u de auto weer aan de laadpaal, zodat de volgende gebruiker ook weer een volle accu heeft.

 • Hoe moet ik een elektrische deelauto opladen?

  Moet ik bij terugkomst altijd opladen?
  Ja. Het is prettig als u een auto ter beschikking krijgt met voldoende accucapaciteit. Als de accu vol geladen is, wordt er geen stroom meer verbruikt. Het is op de eigen deelauto-plaats niet erg als de auto langer dan nodig aan de paal hangt.

  Waar kan ik opladen?
  De Reisbalans deelauto’s beschikken altijd over een “thuislocatie”. Op deze plek haalt u de deelauto op én breng je deze weer terug. Onderweg adviseren wij bij een tussenstop altijd te parkeren bij een laadpaal zodat u de auto tussendoor kunt bijladen. De dichtstbijzijnde en beschikbare laadpalen vindt u via:

  www.oplaadpalen.nl
  www.oplaadpunten.nl
  www.fastnedcharging.com

  Kan ik de auto bij elke laadpaal opladen?
  Ja, dat kan. In het dashboardkastje van de auto ligt een sleutelhanger met daaraan de laadtag. Deze laadtag bevat een chip waarmee u het laden bij elke openbare laadpaal in Nederland kan starten.

  Hoe lang duurt het laden van de Volkswagen E-Golf?
  Het opladen van een volledig lege accu kost zo’n 4,5 uur. In praktijk zal de accu nooit helemaal leeg zijn. Snelladen duurt ongeveer een kwartier tot een half uur.

  Type laadpaal Laadtijd
  Snellader 80% in 43 min.
  Stopcontact (230V) 15 uur en 36 min.
  Laadpaal 3,7 kW 9 uur en 42 min.
  Laadpaal 11 kW 4 uur en 54 min.
  Laadpaal 22 kW 4 uur en 54 min.

   

  Hoe start ik het laden?
  Aan het einde van de rit of wanneer u een tussenstop maakt, moet de auto aangesloten worden op een laadpaal. Het laden activeert u door:

  1. Open het laadklepje (rechtsachter) met de hand door er op te drukken
  2. Pak de laadkabel uit de achterbak
  3. Plug de laadkabel in de paal en de auto
  4. Pak de laadtag uit het dashboardkastje
  5. Houd de laadtag bij het display van de laadpaal. Als het lampje van de laadpaal DONKERBLAUW kleurt, laadt de accu op.

  Lukt het niet? Druk de kabels extra goed aan. Houd de laadtag nog eens bij het display van de laadpaal.

  1. Controleer of het laden is begonnen op het dashboard van de auto
  2. Berg de laadtag weer op in het dasboardkastje

  Het laden start niet, wat moet ik doen?
  Dit kan meerdere redenen hebben:

  • Laadsnoer niet genoeg ingestoken; steek de stekkers er verder in en bied de laadtag opnieuw aan.
  • Motor staat nog aan; controleer of de auto uit staat en bied daarna de laadtag opnieuw aan.
  • laadtag niet goed gelezen; volg de instructies van de laadpaal en bied de laadtag lang genoeg aan. Controleer of het laden wordt gestart op het display van de auto.

  Hoe stop ik het laden?
  Het ontkoppelen van de laadpaal werkt als volgt:

  1. Houd de laadtag (uit het dashboardkastje) bij het display van de laadpaal om het laden te stoppen
  2. Als het lampje op de laadpaal GROEN kleurt, is de laadkabel ontgrendeld.

  Lukt het niet? Houd de laadtag nogmaals bij het display van de laadpaal om het laden te stoppen.

  1. Ontgrendel de laadkabel door tweemaal op het knopje met het openstaande slotje (op het portier aan de kant van de bestuurder) te drukken
  2. Verwijder de laadkabel uit de auto en de laadpaal
  3. Sluit het laadklepje (rechtsachter) met de hand
  4. Berg de laadkabel op in de kofferbak
  5. Berg de laadtag weer op in het dashboardkastje

 • Hoe kan ik een elektrische deelauto opladen langs de snelweg?

  Hoe start ik het laden bij een snellaadpunt?

  1. Open het laadklepje (rechtsachter) met de hand door er op te drukken
  2. Pak de CCS-stekker die aan de laadpaal gekoppeld zit en plug deze in de auto. Pak de laadtag uit het dashboardkastje
  3. Houd de laadtag voor de paslezer onder het laadscherm
  4. Druk op ‘start’ in het laadscherm
  5. Het laden zal nu starten. Dit is zichtbaar in het laadscherm op de laadpaal en op het dashboard van de auto
  6. Berg de laadtag weer op in het dashboardkastje

  Let op! U heeft geen app nodig om bij Fastned te laden, hoewel het display dit aangeeft. Start het laden niet, hang de stekker weer terug in de houder van de laadpaal en probeer het opnieuw.

  Hoe stop ik het laden bij een snellaadpunt?

  1. Druk op ‘stop’ in het scherm om het laden te beëindigen
  2. U kunt nu zien hoe lang er is geladen en hoeveel de auto is bijgeladen
  3. Ontgrendel de laadkabel door tweemaal, op het knopje met het openstaande slotje, op het portier aan de kant van de bestuurder te drukken
  4. Hang de CCS-stekker terug in de houder van de laadpaal
  5. Sluit het laadklepje (rechtsachter) met de hand

 • Wat doe ik bij pech of schade van een deelauto?

  Wat moet ik doen als ik pech heb met de deelauto?
  Dat is natuurlijk heel vervelend. Bel dan direct met de Reisbalans klantenservice op 088 – 934 34 56.

  Zorg dat u een veilige plek zoekt voor de auto, en voor uzelf. Op de snelweg dient u altijd achter de vangrail te gaan staan. Neem telefonisch contact op met Reisbalans om pechhulp in te schakelen. We zijn 24/7 bereikbaar. Onze hulpdienst gaat aan de slag om een oplossing te voor u te  vinden.

  Wat moet ik doen als ik schade heb gereden waarbij geen andere weggebruikers zijn betrokken?
  Schade is altijd vervelend, hopelijk is er niemand gewond. Als dat wel het geval is bel dan direct 112!

  Indien u tijdens de rit schade hebt opgelopen of veroorzaakt, bel dan altijd met onze klantenservice via: 088 – 934 34 56. Wij staan 24/7  voor u klaar!

  1. Maak één of meer foto‘s van de situatie en de auto, wanneer mogelijk met kenteken van de auto
  2. Mail deze foto’s en overige informatie naar info@reisbalans.nl met als onderwerp ‘Schade’en het kenteken
  3. Gaat het om inbraak- en diefstalschade? Doe aangifte bij de politie via politie.nl
  4. Kunt u niet meer verder rijden? Bel dan met de klantenservice via 088 – 934 34 56

  Wat moet ik doen als ik schade heb gereden waarbij twee partijen zijn betrokken?
  Schade is altijd vervelend, hopelijk is er niemand gewond. Als dat wel het geval is bel dan direct 112!

  Indien u tijdens de rit schade hebt opgelopen of veroorzaakt, bel dan altijd met onze klantenservice via: 088 – 934 34 56. Wij staan 24/7  voor u klaar!

  1. Maak een foto van de situatie, de auto en de auto van de andere partij, wanneer mogelijk met kentekens van beide auto’s
  2. Vul samen met de andere partij het Europees schadeformulier in. Deze kunt u vinden in het dashboard kastje
  3. Stuur het Europees schadeformulier samen met de foto’s op per post

  Ik heb schade voorafgaand van mijn autorit, wat nu?
  Controleer voorafgaand van uw autorit de deelauto op schade. De app vraagt bij de start van de rit of er schade is gereden. Wanneer de auto schade heeft controleer dan in het schadeoverzicht of deze al bekend is. Is de schade niet bekend? Neem dan voordat u wegrijdt contact op met onze klantenservice via 088-9343456. Wij kunnen controleren hoe laat de auto is gestart en hoe laat er is gebeld. Zo weten we zeker dat de schade niet door u is veroorzaakt.

  Inbraak- en diefstalschade
  Gaat het om inbraak- en diefstalschade? Doe dan aangifte bij de politie via www.politie.nl.

 • Ik heb een verkeersovertreding gemaakt met een deelauto

  U bent aansprakelijk voor onderstaande kosten wanneer u een verkeersovertreding maakt en een bekeuring krijgt. Reisbalans mag aan de werkgever melden wie ten tijde van de verstrekte boete het rijtuig heeft gereserveerd.

  De volgende kosten worden aan u berekend:

  • Bekeuring
  • Administratiekosten
 • Hoe zijn de deelauto’s verzekerd?

  De auto is verzekerd, inclusief een ongevallen-inzittendenverzekering voor de inzittenden. De verzekering is geldig voor het aantal personen dat een veiligheidsgordel kan dragen in de deelauto.

 • Hoe reserveer ik een deelfiets?
  1. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer. Klik vervolgens (optioneel via het plusje) op Deelvervoer
  2. Klik op de + onderin in het scherm
  3. Selecteer een stardatum en tijd. Let op! Deze reservering mag niet in het verleden zijn.
  4. Selecteer een einddatum en tijd
  5. Kies een beschikbare deelfiets
  6. Maak de reservering aan door op Bevestig reservering te klikken
 • Hoe beëindig ik de reservering van een deelfiets?
  1. Breng de deelfiets terug op de thuislocatie.
  2. Laad de accu altijd op
  3. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer. Klik vervolgens (optioneel via het plusje) op Deelvervoer
  4. Klik op uw reservering
  5. Klik op de groene knop met Verbinden
  6. Vergrendel de fiets door op de blauwe knop met Vergrendelen te klikken en het fietsslot met de hand dicht te doen
  7. Beëindig de reservering door op Reservering stoppen te klikken
  8. Bevestig dit
 • Hoe kan ik mijn fietsreservering wijzigen of annuleren?

  Hoe kan ik een reservering wijzigen?
  Dit kunt u niet zelf doen. Bel voor het wijzigen van een reservering altijd met de Reisbalans klantenservice: 088 – 934 34 56.

  Hoe kan ik een reservering annuleren?
  Dit kunt u zelf doen in de Reisbalans app, mits de reservering nog niet is ingegaan.  Reserveer alleen een fiets als u deze echt nodig heeft. U benadeelt mogelijk anderen door vlak voor vertrek de reservering te annuleren.

  Wat betekenen de verschillende statussen bij mijn reserveringen?
  Gereserveerd: Reservering aangemaakt maar nog niet bevestigd door de beheerder
  Bevestigd: Reservering bevestigd door de beheerder
  Gestart: Huidige actieve reservering
  Afgerond: Reservering is beëindigd
  Geannuleerd: Geannuleerde reservering

 • Hoe haal ik een deelfiets van het slot?

  De fiets opent u met de Reisbalans app. Nadat u een reservering heeft gemaakt kunt u in de app de fiets openen. U zal zien dat het slot van de fiets openspringt.

  1. Zet Bluetooth aan op uw mobiele telefoon
  2. Open de Reisbalans app en klik op Vervoer. Klik vervolgens (optioneel via het plusje) op Deelvervoer
  3. Klik op uw huidige reservering
  4. Klik op de groene knop met Reservering starten als deze nog niet gestart is
  5. Klik op de groene knop met Verbinden
  6. Ontgrendel de fiets door op de blauwe knop met Ontgrendelen te klikken
  7. Lukt het niet? Zet Bluetooth uit en weer aan of start de Reisbalans app opnieuw op
 • Hoe moet ik een elektrische deelfiets opladen?

  Hoe laad ik de elektrische fiets op?
  De elektrische fiets beschikt over een uitneembare accu. Deze accu kan opgeladen worden doormiddel van een stekker met een normale 230V aansluiting.

  Hoe lang duurt het voor de elektrische fiets is opgeladen?
  Hoe lang het duurt voor uw elektrische fiets is opgeladen hangt van het type lader af. Een overzicht staat in de tabel hieronder.

  Type charger 50% oplading 100% oplading
  Compact charger 2,5 uur 6,5
  Standard charger 1,5 uur 3,5 uur
  Fast charger 1 uur 2,5 uur

   

  Moet ik de accu elke keer opladen voor gebruik?
  Dit is in principe niet nodig. Zelfs na lange opslag kan de elektrische fiets weer worden gebruikt zonder dat de accu moet worden opgeladen. Bosch adviseert de elektrische fiets weg te zetten voor opslag met een laadtoestand ca. 30 tot 60%.

  Hoe kan ik de levensduur van de accu vergroten?

  • Geringe belasting van de accu
  • Opslag van de accu bij een temperatuur tussen de 0 en 20 ⁰C
  • Opslag in een ca. 30 tot 60% opgeladen toestand
  • Parkeren van de elektrische fiets in de schaduw of koele ruimte
 • Wat doe ik bij pech of schade van een deelfiets?

  Wat moet ik doen als de (elektrische) fiets een lekke band heeft?

  Dat is natuurlijk heel vervelend. Ondanks dat de fietsen zijn uitgerust met anti-lek banden, kan het gebeuren dat u de fiets aantreft met een lekke band. Bel dan direct met de Reisbalans klantenservice op 088 – 934 34 56. De medewerkers van de klantenservice kunnen uw reservering omboeken en schakelen vervolgens iemand in die de fiets komt repareren.

  Wat moet ik doen als de (elektrische) fiets stuk is?

  Dat is natuurlijk heel vervelend. Bel dan direct met de Reisbalans klantenservice op 088 – 934 34 56. De medewerkers van de klantenservice kunnen uw reservering omboeken en schakelen vervolgens iemand in die de fiets komt repareren.

  Wat moet ik doen als de fiets beschadigd is?

  Bel dan direct met de Reisbalans klantenservice op 088 – 934 34 56. De medewerkers van de klantenservice kunnen uw reservering omboeken en schakelen vervolgens iemand in die de fiets komt repareren.

  Let op: als het een fiets van de NS of van Donkey Republic betreft dient u de klantenservice van de leverancier te raadplegen.

  Klantenservice NS OV-fiets:              https://www.ns.nl/klantenservice/ov-fiets

  Klantenservice Donkey Republic:      https://donkeyrepublichelp.zendesk.com/hc/nl

 • Ik heb een verkeersovertreding gemaakt met een deelfiets

  U bent aansprakelijk voor onderstaande kosten wanneer u een verkeersovertreding maakt en een bekeuring krijgt. Reisbalans mag aan de werkgever melden wie ten tijde van de verstrekte boete het rijtuig heeft gereserveerd.

  De volgende kosten worden aan u berekend:

  • Bekeuring
  • Administratiekosten
 • Hoe vraag ik de mobiliteitskaart aan?

  Zodra u uw Reisbalans account heeft geactiveerd, kunt u in de Reisbalans portal een mobiliteitskaart aanvragen.

  Klik in menu aan de linkerkant op ‘Mobiliteitskaart’ en klik op de button ‘Mobiliteitskaart bestellen’. Een aantal persoonlijke gegevens staat al ingevuld; deze hoeft u alleen nog maar te controleren.

  Houd rekening met een levertijd van 5 tot 10 werkdagen.

 • Hoe activeer ik de mobiliteitskaart?

  Om misbruik te voorkomen, dient u de kaart na ontvangst zelf te activeren. De activatie bestaat uit twee stappen.

  1. Activeer uw kaart via de portal (waar u de mobiliteitskaart heeft aangevraagd) of via de app.
  2. Zet de reisproduct(en) op uw mobiliteitskaart.

  Stap 1: digitaal activeren van de mobiliteitskaart
  Mijn Reisbalans
  Login en klik links in het menu op ‘Mobiliteitskaart’. Klik vervolgens op de button ‘Kaart activeren’. De kaart is nu digitaal geactiveerd en na twee werkdagen kunt u verder met stap 2.

  Reisbalans app
  Open de app en klik rechts onderin op ‘Meer’. Klik vervolgens op ‘Kaarten’ en klik dan op de button ‘Kaart activeren’. De kaart is nu digitaal geactiveerd en na twee werkdagen kunt u verder met stap 2.

  Stap 2: reisproduct(en) op de mobiliteitskaart zetten
  Wacht na het digitaal activeren van uw kaart minimaal twee werkdagen voordat u deze stap uitvoert, anders staan de producten nog niet voor u klaar. U kunt uw mobiliteitskaart pas gebruiken nadat u deze reisproduct(en) op de kaart heeft gezet.

  U kunt de reisproduct(en) op uw mobiliteitskaart zetten bij een NS kaartautomaat of een OV-chipkaart ophaalpunt.

   1. Scan uw kaart (NS kaart automaat) of steek hem in de pasinvoer (OV-chipkaart ophaalpunt)
   2. Kies ‘Ophalen bestellingen’ (NS kaartautomaat), of ‘Meer’ en dan ‘Ophalen bestellingen’ (OV-chipkaart ophaalpunt).
   3. Kies vervolgens ‘Akkoord’ en uw mobiliteitskaart is nu gereed voor gebruik.
 • Hoe gebruik ik de mobiliteitskaart?

  Hoe reis ik in het OV?
  U kunt gebruik maken van de trein/tram/bus/metro van alle vervoerders met de Reisbalans mobiliteitskaart. Dit doet u door in te checken aan het begin van uw reis en uit te checken aan het einde van uw reis.

  Als u van bus of tram wisselt, moet u altijd in het voertuig in- en uitchecken.

  Als u van trein of metro wisselt, moet u inchecken op het beginstation en uitchecken op het eindstation. Stapt u hierbij over naar een andere vervoerder (bijvoorbeeld van NS naar Arriva)? Check dan uit bij de ene vervoerder en check in bij de volgende vervoerder.

  De gemaakte OV-ritten zijn gemiddeld binnen 24-48 uur zichtbaar in uw account.

  Hoe wissel ik van 1e naar 2e klas of andersom?
  U kunt van klasse wisselen bij een NS-automaat op het station. Houd uw kaart voor de OV-chipkaartlezer en kies voor ‘Klassewissel’. Volg de aanwijzingen op het scherm en vergeet niet in te checken voordat u de trein neemt.

  Mag ik saldo of een abonnement op de mobiliteitskaart laden?
  Het is niet de bedoeling om zelf saldo op uw kaart te laden. Heeft u dit per ongeluk wel gedaan? Neem dan contact op met onze klantenservice. Wij zijn op werkdagen 24/7 bereikbaar via telefoonnummer 088-934 34 56 of klantenservice@reisbalans.nl.

 • Wat moet ik doen als ik mijn mobiliteitskaart vergeten ben?

  Heeft u zelf reiskosten betaald, bijvoorbeeld omdat u de mobiliteitskaart was vergeten? Dat kan gebeuren!

  Informeer bij uw werkgever of u deze kosten via Reisbalans of via het reguliere declaratieproces van het bedrijf kan declareren.

  Reist u met een NS-Business Card, dan kunt u in sommige gevallen de gemaakte reiskosten terugvragen bij de NS. Klik hier voor meer informatie.

 • Wanneer verloopt mijn mobiliteitskaart?

  Uw mobiliteitskaart is 5 jaar geldig en de einddatum kunt u op de kaart zelf vinden. Na 5 jaar krijgt u drie weken voor de einddatum automatisch een nieuwe kaart opgestuurd, u hoeft hier niks voor te doen.

 • Mag ik mijn mobiliteitskaart ook uitlenen?

  Nee, de kaart is persoonsgebonden. Het is dus niet toegestaan om de kaart uit te lenen.

 • Wat moet ik doen als ik door verhuizing anders ga reizen?

  Geef uw verhuizing zo snel mogelijk door bij uw werkgever; zij zullen uw adres voor u aanpassen. Let op: het zelf aanpassen van uw adres kan tot administratieve onregelmatigheden leiden. Verder verandert er niks voor u, tenzij anders bepaald door uw werkgever.

 • Mijn mobiliteitskaart is verloren/gestolen/beschadigd

  Bij diefstal of verlies: blokkeer de kaart zo snel mogelijk! Een eenmaal geblokkeerde kaart kan NIET meer worden ge(re)activeerd. U heeft dus een nieuwe mobiliteitskaart nodig. U kunt de kaart zelf blokkeren in uw Reisbalans account.

  Blokkeer de mobiliteitskaart in de Reisbalans app of portal
  Ga in de Reisbalans app of portal naar de pagina ‘Kaarten en diensten’. Klik onder het kopje ‘Actief’ op jouw huidige mobiliteitskaart en vervolgens onderaan de pagina op ‘Verloren/gestolen’. Selecteer op het volgende scherm de keuze voor een vervangende kaart, dan verzenden wij er automatisch één naar het bij ons bekende huisadres.

  Werkt de kaart niet meer omdat deze beschadigd is of heeft uw kaart een storing? Neem dan zo snel mogelijk contact op met ons. We helpen graag verder. Wij zijn hiervoor 24 uur per dag bereikbaar via telefoonnummer 088-934 34 56 of klantenservice@reisbalans.nl

 • Wat kan ik met ‘Vervoer’?

  Als uw werkgever gebruik maakt van deelvervoer, kunt u hier reserveringen maken en wijzigen. Als uw werkgever taxigebruik faciliteert, kunt u hier een taxi boeken.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?
  Onder ‘Vervoer’ kunt u via het groene kruis rechts onderin het scherm een reservering maken voor taxi, deelvervoer of een huurauto en ziet u de openstaande en afgelopen reserveringen in een overzicht.

 • Wat kan ik met ‘Parkeren’?

  Als u gebruik mag maken van parkeren, kunt u hier het e-mailadres vinden waarmee u bent geregistreerd bij Yellowbrick. Dit adres kunt u gebruiken om in te loggen bij uw Yellowbrick account en de parkeerfunctie te gebruiken.

 • Wat kan ik met ‘Routeplanner’?

  Met deze functie kunt u de route naar uw (favoriete) bestemming plannen via Google Maps.

 • Hoe werkt de GPS-functionaliteit?

  Als u de GPS-functionaliteit aanzet, registreert de Reisbalans app welke route en afstand u aflegt. Deze De ritten worden zo veel mogelijk verrijkt, bijvoorbeeld met een vervoermiddel.

  Ongeveer een uur na het beëindigen van de rit verschijnen de ritgegevens in uw Reisbalans account. Soms duurt dit iets langer. De ritregistratie is een lerend systeem, dat nauwkeuriger wordt naarmate u het langer gebruikt.

  Let op! Ritten met het openbaar vervoer die u met de mobiliteitskaart maakt worden automatisch zichtbaar in uw Reisbalans portal. Deze hoeft u dus niet via GPS of handmatig te registeren. Deze ritten moet u niet bevestigen en kunt u verwijderen in uw Reisbalans account.

  Moet ik nog iets met deze gegevens doen?
  Ja: per rit moet u nog o.a. het reisdoel aangeven (bijvoorbeeld zakelijk) en het reismiddel (bijvoorbeeld auto). Reisbalans doet hiervoor zelf al suggesties op basis van uw voorkeursinstellingen. Daarna bevestigt u de rit.

  De GPS-functionaliteit verbruikt veel batterij van mijn telefoon
  Om batterijverbruik te beperken, staat de app in ‘slaapstand’ totdat u zich gaat verplaatsen. U kunt er ook voor kiezen de GPS-functionaliteit per rit aan te zetten. Na uw rit wordt de GPS dan vanzelf uitgeschakeld.

  Wie kan mijn GPS-gegevens inzien?
  De GPS-gegevens worden geanonimiseerd op een beveiligde server opgeslagen. Voor u zelf zijn ze zichtbaar in uw Reisbalans account. Per rit beoordeelt u of u deze bevestigt of verwijdert.

  Alleen ritten die u heeft bevestigd, zijn zichtbaar voor uw werkgever. Heeft u bij de rit aangegeven dat deze privé was, dan ziet de werkgever deze gegevens NIET.

 • Hoe kan ik een rit declareren?

  Reisbalans portal

  Log in via de portal en ga naar ‘Ritten & declaraties’ Selecteer in het menu bovenin de datum waarvoor u een declaratie wilt toevoegen. Selecteer ‘+ Declaratie / Rit’. Vul het formulier in om de rit toe te voegen aan uw overzicht. Vergeet de rit niet te declareren om uw vergoeding te ontvangen.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?

  Log in via de portal en ga in het menu links naar ‘Overzicht’. Druk op de groene plus rechts onderin het scherm. Kies ‘Nieuwe declaratie’ om een rit toe te voegen. Vul het formulier in en druk op ‘Bevestig’. De rit wordt nu toegevoegd aan uw overzicht. Vergeet de rit niet de bevestigen om uw vergoeding te ontvangen.

  Reisbalans app

  Open de app en ga naar ‘Overzicht’. Druk op de groene plus rechts onderin het scherm. Druk op ‘Nieuwe declaratie’ en voeg uw rit toe door het formulier in te vullen. Druk op ‘Bevestig’.

 • Hoe bevestig ik een rit?

  Zodra u uw ritten heeft bevestigd, worden ze als declaratie ingediend.

  Reisbalans portal
  Log in via de portal en ga naar ‘Ritten & declaraties’. Selecteer de rit en druk rechts onderin het scherm op de groene knop ‘bevestigen’. U kunt ook de gehele dag of zelfs week selecteren en alle ritten in één keer bevestigen. De ritten worden nu als declaratie ingediend bij uw werkgever.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal? Log in en ga naar ‘Overzicht’. Indien u nog geen ritten ziet staan, klikt u links bovenin op het filtericoontje om een andere periode te selecteren waarvan u de ritten wilt zien. U kunt ook in het dashboard rechts bovenin op het belletje klikken om direct alle openstaande ritten te zien. U kunt per rit aangeven of u de rit wilt bevestigen of wilt wijzigen door op de corresponderende knoppen achter de rit te drukken.

  Naast het filtericoontje ziet u een selecteerknop. Druk hierop om tegelijkertijd meerdere ritten te bevestigen of om per dag of per week meerdere ritten te bevestigen.

  Reisbalans app
  Open de app en klik op ‘Overzicht’. Klik linksboven op het selectie-icoontje en selecteer vervolgens de ritten die u wilt verantwoorden. Bovenaan verschijnen nu drie opties. Klik op ‘Bevestigen’ om uw ritten te verantwoorden. Wilt u per rit verantwoorden? Ga dan naar ‘Openstaand’, zoek de gewenste rit en druk op ‘Bevestig’. Of klik op de gewenste rit en druk dan op ‘Bevestig’.

  Ritten kunnen niet bevestigd worden
  Werkt het bevestigen van de ritten niet? Dan kan het zijn dat u het vervoermiddel, de projectcode of omschrijving nog mist.

 • Kan ik een week bevestigen en later ritten toevoegen?

  Dit is mogelijk, maar doe dit het liefst alleen als die week nog niet verrekend is.

 • Kan ik een bevestigde rit alsnog wijzigen?

  Ja, dit kan in zowel de portal als de app, maar alleen als uw werkgever heeft aangegeven dat dit mag.

  Mijn Reisbalans
  Bekijk in ‘Ritten & declaraties’ welke rit u wilt wijzigen en aan de rechterkant van deze rit op het pijltje waarmee u de rit kan ‘terugzetten’. De rit is nu weer een conceptversie die u kunt wijzigen. Vergeet niet om de rit weer te bevestigen als u deze gewijzigd hebt.

  Reisbalans app

  Klik op de rit en klik vervolgens op ‘Terugzetten’. De rit is nu weer een conceptversie die u kunt wijzigen. Vergeet niet om de rit weer te bevestigen als u deze gewijzigd hebt.

 • Wat moet ik doen met een ‘niet-complete’ rit in mijn overzicht?

  Stel: u bent vergeten uit te checken. Of u komt er bij het uitchecken achter dat u niet had ingecheckt. Of de apparatuur werkt niet naar behoren, waardoor u niet kon in- of uitchecken. Dat betekent dat van een specifieke rit slechts één ‘check-moment’ bekend is. We spreken dan van een ‘niet-complete rit’. U moet deze rit gewoon verantwoorden (indien afgesproken met uw werkgever).

  Gegevens van de vervoerder
  Wat u in Reisbalans ziet, zijn de gegevens die wij van de vervoerder ontvangen. Wij kunnen deze gegevens NIET veranderen. Wij kunnen ook niet controleren of de apparatuur op bijvoorbeeld een station correct werkt. Ook hebben wij geen invloed op het tarief dat de vervoerder in rekening brengt.

  Extra kosten
  De vervoerder brengt in dit soort situaties (ongeacht de oorzaak!) een hoger tarief in rekening, het zogenoemde ‘Correctietarief’. In Reisbalans ziet u welke kosten de vervoerder voor de rit in rekening brengt. Uw werkgever kan ervoor kiezen dit correctietarief aan u door te berekenen. U ziet dit dan in uw Dashboard. De meeste vervoerders bieden de mogelijkheid aan om restitutie aan te vragen over het teveel betaalde bedrag. Zie hiervoor de vraag ‘Wat moet ik doen als ik vergeten ben in- of uit te checken?

  Vragen of opmerkingen? Bel de vervoerder!
  In Reisbalans ziet u de gegevens die wij van de vervoerder ontvangen. Heeft u hierover vragen of opmerkingen (bijvoorbeeld omdat u zeker weet dat u wel heeft uitgecheckt), neem dan contact op met de vervoerder. Wij hebben hier helaas geen enkele invloed op.

  NS-Business Card
  Indien u reist met een NS-Business Card, dient u restitutie aan te vragen in uw persoonlijke NS-portal. Voor meer informatie klikt u hier. Eventuele niet-complete ritten ziet u NIET terug in Mijn Reisbalans.

 • Wat moet ik doen als mijn rit onterecht is opgeknipt?

  Reisbalans portal
  Log in via de portal en ga naar ‘Ritten & declaraties’. Vervolgens selecteert u de twee ritten door links op het grijze vakje te klikken. Onderin verschijnt nu de optie ‘Samenvoegen’. Als u daarop klikt, ziet u dat de twee ritten weer zijn samengevoegd tot één rit.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal? Log in via de portal en ga naar ‘Overzicht’. Links naast het tabje ‘openstaand’ staat een selecteerknop. Druk hierop en selecteer de ritten in uw overzicht die u wilt samenvoegen. In het bovenmenu verschijnt een pijltje naar boven. Druk hierop om de geselecteerde ritten samen te voegen.

  Reisbalans app
  Om deze twee ritten weer samen te voegen, gaat u naar ‘Overzicht’. Vervolgens klikt u linksboven om de selecteer optie te activeren. Er verschijnen vakjes voor de ritten. Selecteer de ritten die samengevoegd moeten worden. Klik boven in op het meest linker icoon met het pijltje naar beneden en bevestig. U ziet nu dat de ritten weer zijn samengevoegd tot één rit.

 • Kan ik meerdere ritten van één dag tegelijk toevoegen?

  Dit is alleen mogelijk via de Reisbalans portal.

  Reisbalans Portal

  Log in via de portal en klik op ‘Ritten & declaraties’. Druk bij de dag waarop u de ritten wilt toevoegen op het menu aan de rechterkant en klik op ‘+ Declaratie/Rit’. Vul de benodigde informatie in en scroll naar ‘Wat was de afstand?’. Zodra u de vakjes ‘Van’ en ‘Naar’ hebt ingevuld, verschijnt eronder een knop met een plusje erop. Als u hierop klikt, kunt nog meer ritten toevoegen. Als u één van de ritten wilt verwijderen, klikt u op de knop met het minteken.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?

  Log in via de portal en ga links in het menu naar ‘Overzicht’. Druk op het groene plusje rechts onderin het scherm en druk op ‘Nieuwe declaratie’. Vul het formulier in. Bij ‘Declaratiedoel’ kunt u na het invullen van uw reisdoel op het plusje rechts onderin drukken om een nieuwe rit toe te voegen.

 • Kan ik de ritten van één dag kopiëren naar de rest van de week?

  Reisbalans portal
  Log in via de portal en druk op ‘Ritten & declaraties’. Klik bij de dag waarvan u de ritten wilt kopiëren op het menu aan de rechterkant en klik op ‘Kopieer dag’. In het scherm dat volgt kunt u aan de linkerkant zien welke ritten er gekopieerd worden. Aan de rechterkant kunt u aangeven naar welke dagen u deze ritten wilt kopiëren. Klik vervolgens op ‘Kopiëren’. U zult nu zien dat de ritten naar de geselecteerde dagen zijn gekopieerd.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal? Log in via de portal en ga naar ‘Overzicht’ in het menu. Druk op de drie kleine puntjes rechts van uw rittenoverzicht. U krijgt hier de optie om de dag te kopiëren.

  Wilt u meerdere dagen kopiëren? Bovenin het scherm vindt u naast het tabje ‘Openstaand”een selecteerknop. Druk hierop om meerdere dagen te kunnen selecteren.

  Reisbalans app
  Open de app en klik op ‘Overzicht’. Klik op de 3 kleine puntjes rechts. Klik op ‘Dag kopiëren’ en selecteer naar welke dagen u deze ritten wilt kopiëren. Klik vervolgens op ‘Bevestig’ en vervolgens ‘Kopiëren’. U zult nu zien dat de ritten naar de geselecteerde dagen zijn gekopieerd.

 • Welke browser heb ik nodig voor de Reisbalans portal?

  Reisbalans werkt op vrijwel elke browser zoals Chrome, Safari en Firefox.

  Heeft u InternetExplorer (IE) op uw computer of laptop? Reisbalans is geoptimaliseerd voor IE9 of hoger. Bij een verouderde versie kunt u problemen ervaren. Door in Internet Explorer rechtsboven op het tandwiel-icoon te klikken en vervolgens te kiezen voor ‘Over Internet Explorer’ ziet u welke versie van Internet Explorer u gebruikt.

 • Hoe kan ik inloggen bij de portal?

  U kunt bij de Reisbalans online portal inloggen door rechtsboven naar ‘Mijn Reisbalans’ te gaan of door hier te klikken.

  Om in te kunnen loggen, heeft uw een Reisbalans account nodig. Heeft u deze nog niet? Neem dan contact op met uw werkgever.

 • Wat kan ik met het ‘Dashboard’?

  Op het dashboard ziet u een overzicht van uw reisgedrag van de huidige maand. Onderdelen die u eerder op het dashboard heeft kunnen vinden zijn verplaatst. Deze onderdelen zijn te vinden in de menubalk aan de linkerkant van de pagina.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?
  Dan ziet u op het dashboard een overzicht van de meest belangrijke functies van de portal. Bij ‘direct toevoegen’ kunt u verschillende declaraties invoeren, bijvoorbeeld voor uw zakelijke rit of voor een thuiswerkvergoeding. Verder ziet u op het dashboard wat het huidige saldo is dat u heeft opgebouwd. Ook ziet u hier welke reserveringen u heeft staan, wat uw CO2-uitstoot is geweest en welke declaraties nog afgehandeld moeten worden.

 • Wat kan ik met het ‘Ritten & declaraties’?

  Op deze pagina kunt u al uw ritten en declaraties terugzien die zijn geregistreerd met uw mobiliteitskaart of met de GPS-functionaliteit van de app (mits u deze aan heeft staan).

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal?
  Dan kunt u hier ook nieuwe declaraties invoeren

  Heeft u de GPS-functionaliteit niet aan staan of wilt u een andere rit declareren? Dan kunt u deze hier eenvoudig zelf toevoegen.

 • Wat kan ik met ‘Kilometerstanden’?

  In de menu optie ‘Kilometerstanden’ kunt u uw kilometerstand noteren. Op basis hiervan berekent Reisbalans uw restkilometers en brandstofverbruik. Restkilometers zijn kilometers die u wel heeft gemaakt, maar waar geen ritten voor geregistreerd zijn in uw Reisbalans account. Deze kilometers worden aangemerkt als privé.

  Als uw organisatie gebruikmaakt van poolauto’s, worden de gemaakte kilometers automatisch toegevoegd en inzichtelijk gemaakt in uw account. Daar hoeft u niks voor te doen.

 • Wat kan ik met ‘Mobiliteitskaart’?

  Deze pagina geeft een overzicht van uw mobiliteitskaart(en). Hier ziet u uw huidige (actieve) kaart, beëindigde mobiliteitskaarten en wat u precies kan met uw kaart.

  Als uw mobiliteitskaart verloren of gestolen is, kunt u dat hier melden. Ook het beëindigen van de kaart kunt u hier regelen (overleg met uw werkgever of dit ook voor u geldt).

  Heeft u een mobiliteitskaart aangevraagd? Dan kunt u hier de voortgang bekijken.

 • Wat kan ik met ‘Parkeren’?

  Als u gebruik mag maken van parkeren, kunt u hier het e-mailadres vinden waarmee u bent geregistreerd bij Yellowbrick. Dit adres kunt u gebruiken om in te loggen bij uw Yellowbrick account en de parkeerfunctie te gebruiken.

 • Wat kan ik met ‘Deelvervoer’?

  Als uw werkgever gebruik maakt van deelvervoer, dan kunt u hier het deelvervoer activeren. Zodra u de voorwaarden heeft geaccepteerd, wordt uw account aan de functie gekoppeld en kunt u via deze pagina reserveringen maken en bekijken.

 • Wat kan ik met ‘Reismiddelen’?

  Op deze pagina kunt u de reismiddelen vinden waar u gebruik van mag maken en reismiddelen die beëindigd zijn. Als u kilometers van een privé auto mag declareren, kunt u hier ook een privé auto toevoegen.

  Om een privé auto toe te voegen, klikt u rechtsboven op ‘Voeg privé-auto toe’. U kunt het kenteken van uw auto invoeren, waardoor de Co2-uitstoot en energielabel berekend kunnen worden. Wilt u dit niet, dan kan u ook ervoor kiezen om een kenmerk toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld zijn ‘privé’ of ‘eigen vervoer’.

  U mag meerdere auto’s toevoegen en het maakt niet uit wat voor naam u aan de privé auto geeft.

 • Wat kan ik met ‘Favorieten’?

  Op deze pagina kunt u uw favoriete adressen toevoegen. Declareert u ritten handmatig en wilt u niet iedere keer het adres opnieuw invoeren? Dan kunt u hier een favoriet adres invoeren, zoals uw huisadres.

  Druk rechtsboven op ‘+ Favoriete locatie toevoegen’. Geef het adres vervolgens een naam (bijvoorbeeld ‘Thuis’ of ‘Werk’) en voer het adres in. Druk vervolgens op ‘Opslaan’.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal? Log in via de portal en ga via het menu links naar ‘Favorieten’. Druk op de groene plus rechts onderin het menu. Vul het adres in en geef uw favoriet een naam. Sla de favoriet op.

 • Wat kan ik met ‘Exports’?

  Hier kunt u al uw ritten en declaraties als Excel bestand exporteren voor uw eigen administratie. Druk hiervoor op de knop rechts bovenin.

  Maakt u gebruik van de nieuwe portal? Dan kunt u via ‘Overzicht’ rechts bovenin het menu drukken op ‘Alle kosten downloaden’.

 • Hoe kom ik aan een Reisbalans account?

  U wordt door uw werkgever aangemeld bij Reisbalans. U krijgt vervolgens een mail van Reisbalans met daarin een persoonlijke link. Hiermee activeert u uw account.

  Let op: de activatielink is 14 dagen geldig. Zorg dat u uw account binnen deze periode activeert. Werkt de link niet meer? Neem dan contact op met onze klantenservice.

  Met de inloggegevens van uw account kunt u gebruik maken van de Reisbalans online portal en app voor uw mobiele telefoon.

 • Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat nu?

  Ga naar de online portal ‘Mijn Reisbalans’ en kies voor wachtwoord vergeten. Geef het e-mailadres op waarmee u bij Reisbalans bekend bent. U ontvangt per e-mail een link om uw wachtwoord opnieuw in te stellen.

  Maakt uw werkgever gebruik van Single Sign On (SSO)? Neem dan contact op met uw werkgever.

 • Hoe wordt er met mijn gegevens omgegaan?

  Reisbalans handelt volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

  Eventuele GPS-gegevens en handmatig geregistreerde kilometers worden pas zichtbaar voor uw werkgever als u ze zelf bevestigt in Mijn Reisbalans. Ritten die u als privé bevestigt zijn niet zichtbaar voor uw werkgever.

  Zijn de privé-ritten of -transacties gemaakt met een door de werkgever betaalde mobiliteitskaart? Dan krijgt de werkgever in de verrekening wel de bedragen te zien, maar niet de route.

  Hier vindt u ons Privacy Statement en hier vindt u de (Algemene) Voorwaarden.

 • Hoe installeer ik de Reisbalans app?

  U vindt de app in Google Play voor Android en App Store voor iPhone. Klik op ‘Installeren’ en login met uw Reisbalans account.

 • Waarom wordt bij de app om een aantal machtigingen gevraagd?

  Als u de Reisbalans-app op uw smartphone installeert, krijgt u bij het aanspreken van specifieke functionaliteiten de melding dat de Reisbalans-app toegang wil hebben tot een aantal bronnen op uw telefoon. Reisbalans heeft zelf GEEN toegang tot deze bronnen; het is alleen bedoeld voor uw eigen gebruiksgemak. Eenmaal afgegeven kan de toestemming altijd ingetrokken worden in de instellingen van uw telefoon (ook bereikbaar via de instellingen in de app).

  Concreet gaat het om de volgende bronnen:

  Camera
  Sommige organisaties maken gebruik van de declaratiefunctie of de mogelijkheid tot inloggen via QR-code binnen Reisbalans. U kunt dan een bonnetje fotograferen en uploaden in de app of de inlog QR code inlezen van een ander scherm.

  GPS locatie
  Dit is nodig om de GPS-tracker te kunnen gebruiken wanneer u de app geopend heeft. De ritten worden dus alleen geregistreerd als u deze functionaliteit in de app geactiveerd heeft. De locatiebepaling heeft ook een functie bij het registreren van een rit en andere schermen waar een locatie gekozen kan worden; u kunt dan kiezen om een reis te plannen van of naar uw ‘huidige locatie’.

  GPS locatie op de achtergrond
  Dit is nodig om de GPS-tracker te kunnen gebruiken wanneer u de app gesloten heeft. De ritten worden dus op de achtergrond geregistreerd. De daadwerkelijke registratie vindt alleen plaats wanneer de rittenregistratie op het startscherm van de app is geactiveerd.

  Fysieke activiteit
  Wanneer de Reisbalans app toegang krijgt tot de bewegingsdata op uw telefoon, kan dit gebruikt worden om nauwkeurige metingen te maken (zoals snelheid), zodat uw route beter geregistreerd wordt.

  Bluetooth
  Sommige organisaties maken gebruik van een reserveringsysteem voor deelauto’s die via de app geopend en gesloten kunnen worden. Reisbalans communiceert met deze auto’s via Bluetooth en kan zonder toestemming de auto’s niet openen of sluiten.

  Meldingen
  Wanneer er tijdgevoelige updates zijn, bijvoorbeeld over de reservering van een taxi of deelvoertuig, kunnen er push meldingen verstuurd worden vanuit de app naar uw telefoon.

 • Hoe kan ik inloggen bij de Reisbalans app?

  Als u de app geïnstalleerd heeft, kunt u inloggen met uw Reisbalans account. Heeft u nog geen account? Neem dan contact op met uw werkgever.

  Maakt uw werkgever gebruik van Single Sign On (SSO)? Dan moet u inloggen via een QR-code. De QR-code kunt u vinden in de Reisbalans portal. Doorloop de volgende stappen:

  1. Ga naar de Reisbalans portal en login met uw Okta gegevens.
  2. Ga naar uw Profiel rechts boven in uw account.
  3. U ziet een tabblad met ‘Log in met uw QR code’.
  4. Zodra u naar uw Reisbalans app gaat kunt u kiezen om in te loggen met QR-code.
  5. Scan de QR-code in uw Reisbalans portal en u wordt automatisch ingelogd in de app.

 • Wat zie ik bij ‘Kosten’?

  Hier kan u al uw ritten en declaraties terugzien die zijn geregistreerd met uw mobiliteitskaart of met de GPS-functionaliteit van de app (mits u deze aan heeft staan).

  Heeft u de GPS-functionaliteit niet aan staan of wilt u een andere rit declareren? Dan kunt u deze hier eenvoudig zelf toevoegen.

 • Wat kan ik met ‘Vervoermiddelen’?

  Hier kunt u de vervoermiddelen vinden waar u gebruik van mag maken. U kunt hier ook een auto toevoegen, zodat u de daarmee gemaakte ritten kan declareren.

  Om een auto toe te voegen, klikt u rechtsonder op het blauwe plusje.

  U kunt het kenteken van uw auto invoeren, waardoor de Co2-uitstoot en energielabel berekend kunnen worden. Wilt u dit niet, dan kan u ook ervoor kiezen om een kenmerk toe te voegen. Dit kan bijvoorbeeld zijn ‘privé’ of ‘eigen vervoer’.

Geen antwoord op je vraag gevonden?
Neem dan contact met ons op via

klantenservice@reisbalans.nl
088 – 934 3456