Sinds dit jaar geldt een nieuwe Europese wetgeving; de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). De wetgeving is gericht op grote beursgenoteerde bedrijven, die worden verplicht om in hun jaarverslag een duurzaamheidsrapportage op te nemen. In dit rapport moet worden gerapporteerd over de impact van de organisatie en over wat er gedaan wordt om deze te beperken, over de drie ESG-aspecten; Environmental, Social en Governance. De impact op onderwerpen als klimaatverandering, vervuiling, circulair materiaalgebruik en de omgang met mensenrechten en de manier van bestuur moeten hierin worden meegenomen. Het doel van de wetgeving is om voor meer transparantie en consistentie te zorgen in de jaarverslagen die bedrijven publiceren.

 

Verzamel inzichten voor een compleet beeld; ook over mobiliteit

Voor de CSRD moet gerapporteerd worden over een aantal uiteenlopende onderwerpen. Eén daarvan is klimaatverandering; zo moet er gerapporteerd worden over de uitstoot van CO2 en andere broeigassen door de organisatie. Omdat bij veel bedrijven een groot deel van de uitstoot voortkomt uit de mobiliteit van medewerkers, is het belangrijk om hier inzicht in te krijgen door alle zakelijke reizen te registreren.

Veel organisaties zijn op dit onderdeel al voorbereid, vanaf 1 juli 2024 gaat namelijk ook de rapportageplicht werkgebonden personenmobiliteit (WPM) in. Voor die wetgeving, die geldt voor bedrijven met meer dan honderd medewerkers, moeten bedrijven alle zakelijke reizen van medewerkers al registreren en rapporteren aan de overheid. Deze inzichten in de uitstoot uit mobiliteit kunnen straks ook gebruikt worden voor in de duurzaamheidsrapportage voor de CSRD.

 

Indirecte impact op een grote groep bedrijven

Hoewel de CSRD gericht is op grotere bedrijven, werkt deze wetgeving ook door op de kleinere segmenten van de markt. Als bedrijven een zorgvuldig duurzaamheidsrapport willen opstellen, moeten ze daarin namelijk ook opnemen hoe bedrijven in de hele waardeketen omgaan met de verschillende aspecten. Als MKB-bedrijven zaken doet met grote bedrijven die aan de wetgeving moeten voldoen, kunnen ze dus vragen verwachten over hun impact op mens en milieu.

 

De CSRD biedt voor het MKB voorál kansen

Ook als jouw MKB niet aan de CSRD hoeft te voldoen, is het goed om hier toch rekening mee te houden. Je kunt het zelfs zien als een mooie kans. Zorg je ervoor dat je inzichten hebt in jouw impact op het milieu, de circulariteit van producten of op de samenleving, dan ben je voorbereid op vragen vanuit grote bedrijven die jouw producten of diensten afnemen. En als je dit goed voor elkaar hebt, loop je hiermee misschien wel een stap voor op jouw concurrentie.

Een andere reden om nu al rekening te houden met de CSRD, is dat deze duurzaamheidsrapportage mogelijk over een paar jaar ook voor jouw MKB verplicht wordt. Naast dat je met een goede voorbereiding zorgt voor een voorsprong op concurrenten, heb je hier later ook profijt van als je zelf ook aan de verplichting moet voldoen.

 

Een oplossing voor alle mobiliteitsvragen binnen jouw MKB

Op zoek naar een oplossing voor het regelen én registreren van alle zakelijke mobiliteit binnen jouw MKB? Kies een passend mobiliteitspakket en vraag deze snel en gemakkelijk aan op onze mobiliteitspakketten pagina.

Misschien vind je dit ook interessant:

vrouw naast deelauro

Een slimmere oplossing voor jouw wagenpark

Lees verder

Stappenplan voor het regelen van zakelijke mobiliteit

Lees verder

Hoe de CSRD voor jouw MKB relevant is én kansen biedt

Lees verder

Hoe werkgevers het file- en parkeerprobleem kunnen helpen oplossen

Lees verder

Duurzame mobiliteit: uitdagingen en oplossingen voor drie sectoren

Lees verder