Fietsen is gezond en draagt bij aan een beter milieu. Het is niet voor niets dat werkgevers zich vaker bij ons melden met de vraag hoe je medewerkers kunt stimuleren om vaker de fiets te pakken in plaats van de auto of het OV. Wist u dat meer dan de helft van de autoritten in het woon-werkverkeer gaat over een afstand van minder dan 7,5 kilometer? En dat een groot deel van alle werknemers binnen 15 kilometer van het werk woont? De fiets en de e-bike zijn ideale vervoermiddelen voor korte reisafstanden. Er is geen beter moment om verandering te initiëren dan nu!

 

Het kabinet heeft als doelstelling gesteld om 200.000 extra forensen op  de fiets te krijgen. Dat doet zij door met grote werkgevers en het MKB in gesprek te gaan hoe bestaande (fiscale) regelingen optimaal benut kunnen worden. Denk daarbij aan de reiskostenvergoeding van 19 cent per km die werknemers kunnen krijgen of het inzetten van de vergoeding voor een nieuwe fiets. Zo gaat vanaf 1 januari 2020 de nieuwe fietsregeling van start. Tegen 7% bijtelling (een paar euro per maand) kun je dan al op een gloednieuwe (elektrische) fiets rijden. Hiernaast wordt onder andere  geïnvesteerd in fietsroutes en fietsenstallingen bij stations. Veel fijne initiatieven dus.

 

 

Geef direct al invulling aan fietsstimulering

 

Wij geven een aantal voorbeelden hoe u hier als werkgever vorm aan kunt geven.

  1. Kijk goed naar de vergoeding voor fietskilometers. Maak de vergoeding in ieder geval gelijk, maar liever nog hoger dan voor autokilometers
  2. Bied faciliteiten die fietsen gemakkelijk maken, zoals:
    • Overdekte fietsenstalling op het terrein met oplaadpunten
    • Kleedkamers en douches
    • Fietsenmaker
    • Deelauto’s voor zakelijk verkeer
  3. Zorg voor fietsambassadeurs.  Zoek een kleine enthousiaste club medewerkers die graag fietsen en deel hun verhalen. Dat werkt aanstekelijk!
  4. Geef de fiets een prominente plek in uw communicatie én uw mobiliteitsbeleid.

Het gaat, zoals u ziet, om regelingen, voorzieningen en communicatie. Een aantal stappen zijn vrij eenvoudig te zetten.

 


Reisbalans helpt uw medewerkers op de fiets


Reisbalans helpt u het fietsen te stimuleren. Daar hebben wij ervaring mee. Afhankelijk van uw doelstellingen en wensen kunnen wij bijvoorbeeld uw fietsvergoeding opnemen in Reisbalans en kunnen medewerkers hun fietskilometers declareren. Ook kunnen wij (elektrische) deelfietsen en deelauto’s neerzetten op uw bedrijfslocatie die door uw medewerkers voor zakelijke ritten kunnen worden gebruikt. Op onze mobiliteitskaart kunnen wij ‘OV-fiets’ voor u aanzetten. Dit is handig voor treinreizen met voor- of natransport via OV-fiets. Dit maakt het tevens mogelijk dat medewerkers hun eigen fiets kunnen stallen bij bewaakte fietsstallingen op diverse stations. Via Reisbalans heeft u allerlei mogelijkheden. Graag komen wij langs om u hierover te informeren. 

Enthousiast? Neem dan contact met ons op

Misschien vind je dit ook interessant:

Man reist zakelijk

Top 4 grote vragen bij bedrijven rond de CO2-rapportageplicht

Lees verder
Man reist met het OV

Zo maak je het woon-werkverkeer van je medewerkers duurzaam én gemakkelijk

Lees verder
Deelvervoer

Van deur tot deur comfortabel reizen: deelvervoer als last mile oplossing

Lees verder
Pim de Weerd, Programma Manager Mobiliteit bij ASML.

In gesprek met Pim de Weerd over het snel veranderende landschap van de zakelijke mobiliteit

Lees verder

Het mobiliteitspaspoort: betaalbare deelmobiliteit voor de toekomst

Lees verder