Er zijn grote file- en parkeerproblemen in Nederland en de problemen worden ieder jaar groter. In 2023 was de overlast van files 7% hoger dan 2019, het vorige recordjaar, schreef de NOS. De parkeerdruk wordt ook elk jaar hoger door de ruim 100.000 auto’s die er jaarlijks bij komen. Niet alleen medewerkers die naar hun werk reizen hebben hier last van, maar ook op werkgevers heeft dit een negatief effect. Zo zorgen files ervoor dat medewerkers later op kantoor zijn, langer moeten reizen naar klantafspraken en simpelweg meer tijd in het verkeer doorbrengen. En door het parkeerprobleem is het vervolgens op steeds meer plekken ook nog en uitdaging om de auto kwijt te kunnen. Om beide problemen op te lossen, is het voor werkgevers van belang om medewerkers minder met de auto te laten reizen.

Alle werkgevers in Nederland hebben gezamenlijk een grote invloed op het fileprobleem; in 2022 was 32% van het aantal afgelegde kilometers woon-werkverkeer en 9% was zakelijk verkeer. Met een slim mobiliteitsbeleid kunnen werkgevers hun medewerkers anders laten reizen. Hoe werkgevers hun medewerkers kunnen stimuleren om minder met de auto te reizen, lees je in deze blog.

Bied alternatieve vervoermiddelen

Voor veel mensen is de auto de eerste keuze, omdat dit wordt gezien als een comfortabele keuze. Met de auto ben je namelijk flexibel en kun je op ieder moment overal naartoe rijden. Het kan voor jou als werkgever lastig zijn om medewerkers uit die comfortabele auto te krijgen.

Toch is de auto lang niet altijd de meest comfortabele keuze, want hoe fijn is het nou om in de file te rijden? Je kunt een deel van je medewerkers uit de auto en in de trein of op de fiets krijgen door hen hier allereerst toegang toe te geven, zoals met onze mobiliteitskaart, maar vooral ook door te laten zien waarom dit voor hen betere alternatieven zijn. Focus bijvoorbeeld op het feit dat ze op die manier niet in de file hoeven te staan of rondjes moeten blijven rijden om een parkeerplek te vinden. Laat juist zien wat de voordelen zijn van reizen met het openbaar vervoer, bijvoorbeeld dat je in de trein rustig een boek kunt lezen of nog even door kunt werken.

Stimuleer het combineren van vervoermiddelen

Soms is het openbaar vervoer of de fiets voor (een deel van) de reis toch niet de beste optie. Bijvoorbeeld als het startpunt óf de eindbestemming ver van een station verwijderd is. Dan nog kan het openbaar vervoer een optie zijn, in combinatie met de auto. Door als werkgever je medewerkers toegang te bieden tot NS P&R parkeerlocaties, kun je het stimuleren om bijvoorbeeld het laatste stuk van hun reis met de trein af te leggen. Dit is vooral een goede keuze wanneer de eindbestemming bijvoorbeeld in een drukke stad ligt die met de auto slecht te bereiken is, maar waar je met de trein wel gemakkelijk kunt komen.

De NS P&R parkeerterreinen zijn bedoeld om op deze manier te gebruiken. Dit wordt verder gestimuleerd door de korting die je krijgt op je parkeerticket op betaalde P&R locaties wanneer je op dezelfde dag met de trein reist.

Carpoolen

Om het file- en parkeerprobleem helpen op te lossen moet je het aantal auto’s waarmee medewerkers de weg op gaan verminderen. Dit betekent niet dat iedereen met het openbaar vervoer moet komen, het is ook mogelijk om in te zetten op carpoolen. Twee collega’s die samen in één auto reizen, houden er ook een van de weg. En een mooi voordeel: beide collega’s kunnen hier gewoon een reiskostenvergoeding voor krijgen!

Spreiding van kantoordagen

Tot slot kan het vermijden van de drukste dagen op de weg, de dinsdag en donderdag, helpen om files te verminderen. Als werkgever kun je de spreiding van de werkdagen stimuleren door op de drukste dagen geen belangrijke vergaderingen in te plannen waar veel medewerkers bij moeten zijn, of door hier hybride meetings van te maken die zowel online als op locatie te volgen zijn. Ook kun je sturen met de thuiswerkvergoeding door een hogere vergoeding te bieden op de dinsdag en de donderdag. Zo worden medewerkers gestimuleerd om de drukste dagen te vermijden en hun werkdagen op kantoor beter te spreiden. Dit vermindert niet alleen de drukte op de weg, maar ook de kantoordruk op en rond het kantoor.

Misschien vind je dit ook interessant:

Hoe werkgevers het file- en parkeerprobleem kunnen helpen oplossen

Lees verder

Duurzame mobiliteit: uitdagingen en oplossingen voor drie sectoren

Lees verder
Vrouw bij een bushalte

Alles wat je moet weten over OVpay voor zakelijk gebruik

Lees verder
Vrouw werkt aan een bureau.

Belangrijke fiscale wijzigingen voor werkgevers in 2024

Lees verder
Man reist zakelijk

Top 4 grote vragen bij bedrijven rond de CO2-rapportageplicht

Lees verder