Zoals ieder jaar zal ook 2024 een aantal fiscale veranderingen met zich meebrengen. Door bijvoorbeeld hoge loon- en productiekosten stijgen de prijzen in veel markten in zakelijk Nederland. Dit heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld ook de tarieven van veel bedrijven zullen meestijgen volgens de prijsindex. Deze ontwikkeling heeft ook invloed op de wet- en regelgeving vanuit de overheid. Er verandert namelijk ook het een en ander als het gaat om vergoedingen die werkgevers kunnen bieden aan medewerkers. In deze blog geven wij je een overzicht van de belangrijkste fiscale wijzigingen die er aankomen in 2024 die belangrijk zijn voor jou als werkgever en voor je medewerkers.

Wat verandert er in de reiskostenvergoeding in 2024?

Aan het begin van 2023 steeg de onbelaste reiskostenvergoeding van 19 naar 21 cent per kilometer. Werkgevers mochten hun medewerkers toen dus belastingvrij 21 cent per kilometer vergoeden. Op Prinsjesdag werd aangekondigd dat de maximale onbelaste reiskostenvergoeding in 2024 verder verhoogd wordt tot 23 cent per kilometer.

De reiskostenvergoeding is niet afhankelijk van het vervoermiddel. Je kunt voor alle manieren van reizen dus dezelfde vergoeding bieden, maar dit is niet verplicht. Als je vanuit je mobiliteitsbeleid wilt sturen op de manier waarop medewerkers reizen, kun je bijvoorbeeld wel een andere vergoeding geven voor bijvoorbeeld fietskilometers dan voor autokilometers. Hierover lees je meer op onze pagina reiskostenvergoeding.

Hoe hoog wordt de thuiswerkvergoeding in 2024?

In 2024 wordt de thuiswerkvergoeding die je je medewerkers belastingvrij kunt bieden verder verhoogd. De vergoeding zal waarschijnlijk uitkomen op €2,35, tegenover €2,15 in 2023. Wat volgend jaar het precieze bedrag wordt, is nog niet bekendgemaakt. In december maakt het kabinet bekend wat de nieuwe onbelaste thuiswerkvergoeding voor 2024 wordt.

Vergoed OV-abonnementen onbelast in 2024

Vanaf 1 januari 2024 is het mogelijk om een OV-abonnement gemakkelijker aan te bieden aan je medewerkers. Zolang je kunt aantonen dat medewerkers hun mobiliteitskaart ook zakelijk gebruiken, kun je het abonnement onbelast vergoeden, ongeacht het bedrag. De medewerker hoeft dan ook geen registratie bij te houden van privé- en zakelijke ritten, dus ook de medewerker wordt het gemakkelijk gemaakt.

Deze wijziging is bedoeld om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Het maakt het voor werkgevers aantrekkelijker om medewerkers een OV-abonnement aan te bieden, omdat dit voor de werkgever geen loonheffingen meer met zich meebrengt. De wijziging geldt voor alle soorten OV-abonnementen, waaronder bijvoorbeeld OV-Unlimited.

Wat verandert er in de Werkkostenregeling?

De tijdelijke verhoging van de vrije ruimte van 3% van de loonsom tot €400.000, wordt in 2024 gedeeltelijk teruggedraaid. De vrije ruimte zal volgend jaar niet meer zo hoog uitvallen. Straks kun je als werkgever nog 1,92% over de eerste €400.000 gebruiken om je medewerkers onbelaste vergoedingen te geven. De vrije ruimte over alles boven de €400.000 blijft 1,18% van de loonsom.

Zet de WKR slim in voor je medewerkers

Als werkgever kun je de WKR slim inzetten voor veel verschillende dingen. Je kunt de vrije ruimte bijvoorbeeld gebruiken om duurzaam reizen te stimuleren onder je medewerkers, door mee te financieren aan (elektrische) fietsen voor je medewerkers of door OV-reizen te vergoeden. Ook kun je ervoor kiezen om door middel van deze regeling een hogere kilometervergoeding te bieden dan de wettelijk vastgelegde €0,23 per kilometer, voor duurzaam gereisde kilometers.

De thuiswerkvergoeding en reiskostenvergoeding zijn vrijgesteld van de werkkostenregeling. Dit betekent dat je deze vergoedingen altijd onbelast kunt vergoeden tot het wettelijk afgesproken bedrag, zonder dat dit van je vrije ruimte afgaat.

Je kunt de WKR ook gebruiken om te investeren in secundaire arbeidsvoorwaarden voor je medewerkers. Zo kun je bijvoorbeeld meebetalen aan een goede thuiswerkplek. Je kunt door middel van deze regeling een hogere kilometervergoeding bieden voor duurzaam gereisde kilometers.

Meer weten?

Meer weten over wat de fiscale wijzigingen voor jouw organisatie betekenen? Neem contact met ons op.

Misschien vind je dit ook interessant:

Hoe de CSRD voor jouw MKB relevant is én kansen biedt

Lees verder

Hoe werkgevers het file- en parkeerprobleem kunnen helpen oplossen

Lees verder

Duurzame mobiliteit: uitdagingen en oplossingen voor drie sectoren

Lees verder
Vrouw bij een bushalte

Alles wat je moet weten over OVpay voor zakelijk gebruik

Lees verder
Vrouw werkt aan een bureau.

Belangrijke fiscale wijzigingen voor werkgevers in 2024

Lees verder